Kako se pravi VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA sa puno maka? Recept otkriva Živka koja je sprema više od 40 godina

15:45

26.03.2024

Podeli vest:

Pritnscreen/Agromedia

Kako se priprema sremska štrudla pokazala nam je domaćica Živka, koja ovaj specijalitet zna u prste i sprema ga već više od 40 godina. Ključna stvar jeste da sastojci budu od domaćih proizvođa i da se radi sa ljubavlju, rekla nam je ova domaćica.

Najpre treba zamesiti kiselo testo sa kvascem, mlekom i brašnom i jajima i malo se naredna kora limuna. Nakon što testo nadođe, treba ga podeiliti na šest delova jer toliko kora, odnosno treba napraviti šest rudi koje stanu u jedan pleh.

Kore se razvlače na debljinu od jednog prsta i na njih se dodaje se oko kilogram maka za jednu koru. Ukupno je za 6 kora potrebno pet kilograma maka. U mak se dodaje mleko, šećer i vanil šećer. Veoma je važno kaže domaćica Živka da mak bude kupljen od proverenih proizvođača. Kada je mak gorak, onda štrudla neće valjati koliko god šećera da dodamo u smesu.

Nakon se štrudla zarolala, premazujemo je žumancem, potrebno je za jendu koru oko 3-4 žumanca i peče se na 180 stepeni sat vremena. Nakon što se ispeče treba iseći parčiće i posuti šećerom u prahu.

Pored ove sremske štrudle Živka na salašu Stojišić odlično pravi i gomboce, vanilice, pitu sa višnjom, jabukom i borovnicom, lenju pitu.

(Pančevac/Agromedia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.