RODITELJI, NE BRINITE, BIĆE LEKA: Ovo je odgovor države na nestašicu sirupa za decu

08:58

19.01.2023

Podeli vest:

Pixabay

 

U pojedinim apotekama vlada nestašica antibiotika na bazi penicilina („sinacilin”, „ospamoks”, „panklav”), tako da roditelji sve teže nalaze ove lekove u državnim i privatnim apotekama. Problem je što nema ni paracetamola, koji se koristi za snižavanje temperature kod dece, ali i za suzbijanje bolova.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje potvrđeno je da je došlo do poremećaja na tržištu u snabdevanju penicilinskim sirupima zbog problema u proizvodnji sirupa „sinacilin”, koji je najčešće korišćen penicilinski sirup kod nas. Struka kaže da je nestašica jeftinih lekova nastala zbog toga što su sirovine drastično poskupele, da su poskupeli transport i radna snaga, te se farmaceutskim kompanijama ne isplati da ih proizvode po aktuelnoj, ograničenoj ceni.

Prva mera države

Nadležni u državi kontaktirali su s proizvođačima kako bi se ovaj problem prevazišao. „Imamo najave proizvođača da će nastaviti proizvodnju sirupa ’sinacilin’, te ćemo već na samom početku ove godine raspolagati velikim zalihama penicilinskih sirupa”, navode u RFZO-u. Pored toga, obezbeđen je kontingent od 70.000 pakovanja penicilinskog sirupa zaštićenog naziva „amoksiklav”, čime će se omogućiti i višemesečne zalihe penicilinskih sirupa, kažu u RFZO-u. Distribucija ovog sirupa treba da počne ovih dana. Dodaju i da se tokom januara očekuje i uvoz višemesečnih količina četvrtog penicilinskog sirupa „ospamoks”, kao i proizvodnja novih količina leka „panklav”…

Z. Stanižan

CEO TEKST MOŽETE PROČITATI U NOVOM BROJU NEDELJNIKA „PANČEVAC“, KOJI ĆE SE OD PETKA, 20. JANUARA, NAĆI U PRODAJI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.