PROMENLJIVO VREME SA TEMPERATURAMA IZNAD PROSEKA: Na jugozapadu Srbije obilne padavine, na severu smena sunca i kiše

08:39

18.01.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva

U većini krajeva Srbije smenivaće se sunčani intervali i slaba kiša. Jake padavine očekuju se na jugozapadu zemlje, a na visokim planinama padaće seng. Temperatura će se kretati od 4 do čak 20 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar umeren do jak, južni i jugoistočni, posle podne u slabljenju. Najniža temperatura oko 11, a najviša oko 18 stepeni.

Printscreen/RHMZ

U Beogradu toplo i vetrovito, a kiša i pljuskovi mogući su uveče. Temeratura do 18 stepeni. U ostalim krajevima padavine će biti češće najpre rano ujutro, a zatim uveče i u toku noći.

Printscreen/RHMZ

Zbog obilnih padavina na snazi je crveni meteo alarm, a RHMZ je izdao i upozorenja zbog velike količine kiše koja se očekuje, kao i zbog formiranja snežnog pokrivača.

Pretežno oblačno vreme sa obilnom kišom, pljuskovima i grmljavinom očekuju se najviše južno od linije Priboj – Prijepolje – Sjenica – Novi Pazar, kao i na zapadu Kosova i Metohije biće, na visokim planinama iznad 1.500 metara najavljene su snežne padavine.

RHMZ takođe upozorava na mogućnost pojave olujnog vetra u košavskom području i na planinama, sa najjačim udarima tokom jutra od oko 18 m/s.

 

Printscreen/RHMZ

 

U četvrtak, 19. januara, će se zona intenzivnih padavina izmestiti ka istoku i jugoistoku Srbije, gde se očekuje od 20 do 50 milimetara za 24 sata.

U petak, 20. januara, oblačno i hladnije sa kišom i snegom, dok se u subotu kiša očekuje uglavnom na istoku i severoistoku Srbije, a u ostalim krajevima sneg.

U brdsko-planinskim predelima doći će do stvaranja ili povećanja visine snežnog pokrivača za 10 do 30 centimetara.

U nedelju, 22. januara, pretežno oblačno i suvo, a kiša i sneg ponovo se očekuju početkom naredne sedmice uz maksimalnu temperaturu od nula do 5 stepeni.

Biometeorološka prognoza za Srbiju za sredu, 18. janaur

Biometeorološka situacija neće pogodovati većini hronično obolelih i osetljivih osoba. Oprez se savetuje cerebrovaskularnim, srčanim i psihičkim bolesnicima. Reumatski i bolovi u mišićima su očekivani kao meteoropatske reakcije. Učesnicima u saobraćaju se preporučuje povećana opreznost.

(Pančevac/RTS/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.