spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoJUBILARNI PETHILJADITI BROJ PANČEVCA: Kroz burna vremena od 1869. godine do čitanog...

JUBILARNI PETHILJADITI BROJ PANČEVCA: Kroz burna vremena od 1869. godine do čitanog nedeljnika! PANČEVAC ostaje otvoren za sve nacionalne zajednice koje ovde žive

Vreme leti. Samo što neko broji nedelje, a neko godine ili decenije. Istorija broji vekove. List koji držite u rukama deo je istorije Pančeva duže od veka i po, a ovo izdanje naših novina nosi broj 5000. Da – 5000!
Nijedan drugi lokalni nedeljnik ne može da se pohvali ovakvim dostignućem, kao ni malo koji u državi. Brojne generacije novinara i članova pratećih službi „Pančevca” duže od veka i po, tačnije 153 godine s prekidima izazvanim svetskim ratovima, radile su na tome da najstariji živi lokalni nedeljnik na ovim prostorima svakog petka stiže do Pančevki i Pančevaca. Osnivač našeg lista Jovan Pavlović sigurno bi zbog ovoga bio presrećan.
„Pančevac” je nadživeo Austrougarsku monarhiju, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevinu Jugoslaviju, FNRJ, SFRJ, SRJ i SCG. Sad živi u Srbiji, tj. u AP Vojvodini. Pokušavali su mnogi da preuzmu kontrolu nad našim novinama, ali u tome nisu uspevali, pa je „Pančevac” ostajao uvek samo svoj.
Imali su naši čitaoci čime da se diče: za novine mlade 153 godine pisali su, ili su u redakciji vreme provodili, i veliki pesnici poput Vase Živkovića, Jovana Jovanovića Zmaja i Mike Antića. Direktno iz ovog lista u političara na visokim funkcijama otišao je Vita Sudarski. Svoj pečat u „Pančevcu” ostavili su fenomenalni novinari poput Nedeljka Deanovića, Milana Mirkovića, Žike Miloradovića, Ivana Ivačkovića…


Podsetimo se malo podrobnije činjenica u vezi s prošlošću, odnosno više od veka i po dugom burnom istorijom našeg lista. Prvi broj „Pančevca”, tada definisanog kao „list za prosvetne i materijalne interese”, izašao je 13. aprila 1869. Nad njim su besnele oluje, bio je napadan, pritiskan, zatvaran, rušen… To sve ga je od samog rođenja, te pradavne 1869, učinilo poštenim i slobodoumnim, a baš takav je bio i njegov stvoritelj Jovan „neumrli” Pavlović, profesor Trgovačke škole.
Da bi prvi broj „Pančevca” izašao, dozvolu za pokretanje lista 26-godišnji Jovan Pavlović zatražio je od Generalne komande u Temišvaru, što su potpisima podržali lekari Ljubomir Nenadović i Konstantin Peičić, knjižari Kamenko i Pavle Jovanović, advokat Svetislav Kasapinović i veliki pesnici Vasa Živković i Jovan Jovanović Zmaj. Njegovo uredništvo je na naslovnoj strani istaklo program koji je počet u tada svojstvenom, a sada, naravno, arhaičnom stilu, gde se navodi da je list „začet opštom svešću i težnjom za svekolikim napretkom, izašao na videlo i da oglašavajući svima i svakome svoje rođenje pozdravlja sve i svakog srdačnim pozdravom”. U podužem proglasu koji se proteže i na drugu od ukupno četiri strane uredništvo se obavezuje da će u duhu „prosvetnog i materijalnog napredovanja” učiniti sve kako bi negovalo takve interese ove varoši i okoline.


List je zbog svoje slobodoumne uređivačke politike – u njemu je, recimo, 1871. godine objavljen prvi prevod „Komunističkog manifesta” na srpski – često zabranjivan i plenjen. Posle ukidanja Banatske vojne granice Jovan Pavlović je premestio „Pančevac” u Zemun. Prema dostupnim istorijskim izvorima, kada su ga pitali zašto, on je objasnio, kako god to zvučalo neobično, da je vojna granica omogućavala slobodu štampe, a da novi sistem koji nastaje njenim ukidanjem to ne dozvoljava. Rekao je: „Svet se tome čudio, ali fakat je tako stajao sa neumoljivom svojom istinom da se u Pančevu u vreme vojne granice pisalo kao da se nalazi u Švajcarskoj ili Severnoj Americi”. Sloboda štampe je uvek bila nešto što je merilo jednog društva.
„Pančevac” je u kraćim periodima menjao naziv u „Graničar” i „Vojvođanin”. Dr Dušan Duda Bošković bio je vlasnik „Pančevca” između dva svetska rata. Od 1952. godine njime su zvanično upravljali Narodni front i SSRN. Koliko je u to vreme bio uvažavan, svedoči činjenica da je Josip Broz Tito, aprila 1969, boravio u našem gradu i biranim rečima, kao i prigodnim poklonom, čestitao uredništvu „Pančevca” stoti rođendan lista. Septembra 1990. godine pravo osnivača preneto je na Skupštinu opštine Pančevo. To je s kratkom pauzom trajalo do 1998, kada je formirano Javno novinsko-izdavačko preduzeće „Pančevac”.
Usledila je aukcija februara 2008. godine, kada su novine prešle u ruke konzorcijuma privatnih lica, da bi, zbog neizmirivanja četiri petine od izlicitiranih preko dva miliona evra, ugovor o prodaji kapitala AD „Pančevac” bio raskinut januara 2010.
U septembru 2015. godine Agencija za privatizaciju ponovila je postupak prodaje „Pančevca”, pa je vlasnik lista postao Auto-centar „Zoki” iz našeg grada. „Pančevac” se preselio u svoje nove prostorije u centru grada i zaposleni su dobili sve uslove da nastave rad. U listu danas radi petnaestak ljudi, među kojima su novinari, foto-reporter, lektor, tehnički urednik, radnici u marketingu i drugim pratećim službama, kao i ekipa od nekoliko honorarnih saradnika. List izlazi jednom nedeljno na prosečno trideset dve strane, u tiražu od preko 10.000 primeraka.
U skladu sa opredeljenjem vlasnika novina i redakcijskog kolegijuma, „Pančevac” pretenduje da postane regionalni list i da ostane otvoren za sve nacionalne zajednice koje žive na ovim prostorima, što list i štuje tako što tokom godine objavljuje specijalne dodatke na jezicima najbrojnijih etničkih grupa u gradu Pančevu i okolini.


S obzirom na inovativno vreme u kome živimo i na potrebu za brzim protokom informacija, pred kraj prethodne godine potpuno novi portal „Pančevca” pojavio se na internetu. Na adresi pancevac-online.rs mogu se naći informacije iz grada, države i sveta 24 sata svakodnevno. Posetioci sajta „Pančevca” imaju priliku da pročitaju sve tekstove iz štampanog izdanja u elektronskoj formi, kao i još mnoštvo drugih važnih vesti. Redakciji će uvek biti dobrodošle vesti sugrađanki i sugrađana, pa očekujemo da učestvujete u kreiranju najvažnijih događaja.
Još nekoliko rečnica o istoriji štampanog izdanja. Mora se podvući da „Pančevac” decenijama nije dobijao budžetske dotacije, već da je sve morao da zaradi na tržištu, s tim što poslednjih godina učestvuje na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja koje raspisuju Grad Pančevo, Republika Srbija i AP Vojvodina. Jasno je da u ovom svetu mogu preživeti najjači. A to su, istorija nas uči, samo oni koji prođu brutalni test vremena. I to isključivo na častan i pošten način, što je, svakako, teži, ali jedini dugoročno isplativ put ka budućnosti; otud i ovaj 5000. broj pred vama, a sigurno će buduće generacije zaposlenih u našim novinama slaviti i neke nove jubileje.
„Pančevac” opstaje od 1869. I biće samo još bolji.
Redakcija

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

DANAS JE POSEBAN PRAZNIK! Ako kuća zablista na ovaj dan, privući ćete sreću i radost! IZBEGAVAJTE DA RADITE TEŽE...

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Časne verige Svetog apostola Petra. Posle smrti Isusa Hrista i vaznesenja poče strahovit progon hrišćanskog sveta koje je trajalo više...

SNEG ĆE SAMO JOŠ DANAS PADATI Od ponedeljka sunčano! Temperature od -1 do 5 stepeni!

Sneg će padati još danas, a u ponedeljak sunčani periodi. U Srbiji danas padavine prestaju, provejavaće tokom dana samo u brdsko-planinskim predelima. Temperatura ujutru od...

TRAGIČNA LJUBAV PROSLAVLJENE GLUMICE SONJE SAVIĆ: Sa njim je želela brak i porodicu

Naša proslavljena glumica, Sonja Savić, ostavila je neizbrisiv trag na domaćoj glumačkoj sceni, čitav region zadužila je svojim talentom, međutim - sudbina joj nije...

NA BOGOJAVLJENJE DOBILI NAJLEPŠI POKLON U ŽIVOTU: Rada iz Čačka u petoj deceniji na svet donela trojke, dve ćerke...

Ove godine, na Bogojavljenje Rada Karanac Lazović i njen suprug Milan Lazović iz Čačka, postali su roditelji troje novorođenčadi. Rada je na taj blagi...

KOD TURSKE GLAVE U PANČEVU SE ONESVESTILA JEDNA OSOBA Hitno prevezena do bolnice!

U protekla 24 sata u Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Pančevo, ambulantnih pregleda je bilo 52, od čega sedmoro dece.  Stariji sugrađani su...