RAT U UKRAJINI 327 DAN: Nastavlja se spasavanje iz ruševina u Dnjepru

08:56

16.01.2023

Podeli vest:

printscreen/Novosti

Danas je 327. dan specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini. I dalje se traga za preživelima u ruševinama stambene zgrade u gradu Dnjepru. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je poginulo 30 osoba, a da se još 30 vodi kao nestalo.

Brod sa 13.000 tona graška zaustavljen u Bosforu

Teretni brod MKK 1, koji je putovao iz Ukrajine u Tursku, zaustavljen je u istanbulskom Bosforskom moreuzu, čime je i saobraćaj obustavljen, ali nije prijavljena šteta.

Nekoliko tegljača bilo je među plovilima poslatim da pruže pomoć brodu, saopštila je obalska straža.

Televizijski snimci prikazuju pramac broda, koji nosi 13.000 tona graška, da se usidrio blizu azijske strane obale Bosfora.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, koji vodi operacije u vezi sa Sporazumom o izvozu hrane i žitarica preko Crnog mora uz posredovanje UN, saopštio je tokom vikenda da je brod putovao iz ukrajinske luke Pivdenji za turski Mersin.

Počele zajedničke vežbe vazduhoplovnih snaga Rusije i Belorusije

Rusija i Belorusija počele su jutros zajedničke vežbe vazduhoplovnih snaga, što je izazvalo strah u Kijevu i na zapadu da bi Moskva mogla da iskoristi svog saveznika za pokretanje nove kopnene ofanzive u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na Telegram nalogu Ministarstva odbrane Belorusije, jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije stigle su na aerodrome Belorusije kasno u nedelju uveče.

Nešto posle osam sati ujutru po lokalnom vremenu to Ministarstvo je saopštilo da su počeli planirani zadaci borbene obuke.

Oružane snage Ukrajine ispalile su tri rakete iz MLRS-a u Kalinjinskom okrugu u Donjecku

Ukrajinske trupe ispalile su u ponedeljak ujutru tri rakete iz MLRS-a na Kalinjinski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DPR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

– Zabeležena je vatra sa strane VFU (oružane formacije Ukrajine) u pravcu: 8.35 – naselje Orlovka – grad Donjeck (Kalinjinski okrug): 3 rakete su ispaljene iz MLRS – saopštilo je predstavništvo u Telegram kanalu.

Kasnije je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin napisao na svom Telegram kanalu da očevici javljaju da je„ u oblasti mlekare zabeležen dim“, prenela je RIA.

Zelenski: U ruskom napadu na Dnjepar 30 mrtvih

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Dnjepar povećao se na 30 ljudi, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je u video-obraćanju rekao da se trenutno ne zna sudbina više od 30 ljudi koji su mogli da budu u zgradi u trenutku napada u subotu, prenosi Interfaks Ukrajina.
Istakao je da će operacija spasavanja biti nastavljena.

Surov obračun vlasti u Kijevu sa pravoslavnom crkvom i njenim vernicima

Dramatične slike iz Ukrajine gde traje progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

Erdogan: Turska ne namerava da uvede sankcije Rusiji

Zbog vazdušnih napada na elektroenergetsku infrastrukturu, širom Ukrajine je otežano snabdevanje električnom energijom, a tamošnje vlasti upozorile su građane na mogućnost vanrednih restrikcija.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da je Turska održavala i sada održava odnose sa ruskim liderom Vladimirom Putinom dok svi sa Zapada „napadaju Rusiju“, kao i da ta država ne namerava da uvede sankcije Moskvi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine o uvođenju sankcija protiv 198 ruskih državljana iz oblasti kulture i medija.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da „specijalna vojna operacija“ pokazuje pozitivan trend i da se nada da će ruski vojnici ostvariti dalji napredak nakon bitke za Soledar.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.