PONOVO OTVORENA ISTRAGA O NESTANKU EMANUELE ORLANDI (15): Tinejdžerka nestala pre 40 godina, a svi tragovi vode do Vatikana i pape!

12:48

12.01.2023

Podeli vest:

TW

Vatikan je u utorak potvrdio da je otvorio istragu o svom najpoznatijem “hladnom” slučaju, nestanku tinejdžerke pre 40 godina, koji je izazvao bezbroj teorija i hit Netfliks seriju.

Emanuela Orlandi, 15-godišnja ćerka jednog od zaposlenih u Vatikanu, poslednji put je viđena kako odlazi na časove flaute u Rimu 22. juna 1983. godine.

Usledile su decenije nagađanja o tome šta joj se dogodilo, sa teorijama koje su krivile sve, od mafijaša, tajne službe do masona i vatikanske zavere, ali nijedna nikada nije dokazana.

Porodica Orlandi je neumorno tragala za istinom, a upravo su njihovi zahtevi delimično doveli do nove istrage.

Glavni tužilac Vatikana Alesandro Didi “otvorio je slučaj, delimično na zahtev porodice”, rekao je portparol u utorak.

Međutim, porodica je rekla da još čekaju detalje o tome šta će biti u fokusu nove istrage.

– Ne znamo šta će Vatikan da uradi… koje dokumente želi da pregleda… Vatikan do sada nikada ništa nije uradio. Godinama sam tražila da me čuju vodeće ličnosti u Vatikanu… ali nažalost neki ljudi su već mrtvi – rekla je porodična advokatica Laura Sgro za AFP.

Otvaranje grobova
Jedna od najrasprostranjenijih teorija tvrdila je da su Orlanda kidnapovali mafijaši da bi ucenjivali Vatikan. Enriko De Pedis, šef zloglasne Banda dele Maljana, osumnjičen je za umešanost u njenu otmicu, a neki spekulišu da je devojčica možda bila sahranjena pored njega ispod crkve.

Italijanske vlasti su otišle toliko daleko da su 2012. otvorile njegovu grobnicu. Ali DNK testovi na ostacima nisu pokazali da se poklapaju sa Emanuelom.

Vatikan je 2019. pristao da otvori dve grobnice u malom gradu državi na zahtev porodice, nakon anonimne dojave.

Grobovi na tevtonskom groblju bili su prazni, iako su tu trebalo da budu sahranjene dve princeze.

Njihove kosti su kasnije pronađene ispod Tevtonskog koledža u blizini, ali Vatikan je saopštio da nema znakova nedavnih ostataka.

Preokreti u slučaju dokumentovani su u Netfliks TV seriji “Devojka iz Vatikana” iz 2022.

U njemu, Emanuelov brat Pjetro tvrdi da mu je papa Franja rekao da je tinejdžerka “na nebu” – tvrdnja za koju porodica veruje pokazuje da Vatikan zna šta joj se dogodilo.

(Pančevac/AFP)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.