KOVAČIČKI KALENDAR 2023. PRED ČITAOCIMA Zanimljive priče o istoriji, kulturi i događajima iz života Slovaka u Kovačici

14:43

11.01.2023

Podeli vest:

Pančevac

Treći po redu almanah „Kovačički kalendar 2023.” na više od 360 stranica prikazuje kulturu, istoriju i tradiciju Slovaka iz ove pitome Južnobanatske opštine, kao i događaje iz svakodnevnog života. Napisan je na slovačkom jeziku i sadrži tekstove 50 autora.

Pančevac

Autori tekstova i fotografija su su stanovnici Kovačice, ali i mnogi koji su na neki način vezani za nju, pa prate sva dešavanja, kaže Pavel Jonaš zamenik glavnog i odgovornog urednika almanaha „Kovačički kalendar”, inače sudije u penziji.

Pančevac

Veoma smo zadovoljni što smo uspeli objavimo i treće izdanje, ali i da nam kao i prethodne godine, ostane i nekoliko tekstova za naredni broj. To su tekstovi koji nisu vezani za datum i uvek su aktuelni. Zavisno od teme tekstovi sadrže od dve do 20 stranica, kaže Jonaš.

Pančevac

S obzirom da su, prema rečima Jonaša, projekat podržali brojni sponzori, kvalitet knjige je još bolji nego ranije, sa velikim brojem fotografija u boji.

Pančevac

– Zadovoljni smo i kvalitetom tekstova. Među autorima je i nekoliko doktora nauka. Doprinos su dali i mnogi naši istoričari, a ima i dosta entuzijasta koji se bave proučavanjem kovačičke kulture i istorije. Uspostavili smo i saradnju sa jednim mladim, diplomiranim  mladim dizajnerom, tako da smo i sa te strane veoma zadovoljni. Nadamo se da ćemo i dogodine uspeti da objavimo godišnjak. Mogu da kažem i da sam srećan što vidim da ljudi vole i čitaju Kalendar, dolaze nam sa brojnim predlozima i sugestijama, ističe Jonaš.

Panečvac

„Kovačički kalendar 2023.” objavio je Memorijalni centar „Dr Janko Bulik” iz Kovačice. Štampan je u 1.000 primeraka. Može da se kupi, ali i da se pročita u Opštinskoj biblioteci u Kovačici.

Pančevac

Inače, ovaj godišnjak nastao je po uzoru na „Narodni kalendar” koji baštini tekstove vezane za život i kulturu Slovaka u Vojvodini. Kako ovaj godišnjak sadrži tekstove autora iz svih krajeva Vojvodine, u njemu je moglo biti objavljeno svega 2 do 3 teksta autora iz Kovačice. Upravo zbog toga odlučeno je da Kovačičani naprave svoj almanah, koji je prvi put objavljen 2021. godine, podsetio je Pavel Jonaš.

(Pančevac / Miroslava Cvejin-Galešev)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.