MAJKA JE NAS PETORO IMALA, PRAVILA POGAČU SVAKI DAN DA NAS PREHRANI: Praunuk okupio pretke iz loze Radibratović za istu trpezu

11:57

11.01.2023

Podeli vest:

RINA

UŽICEPraunuk Aleksandar Đurić iz sela Bele Zemlje nadomak Užica, okupio je svoje pretke iz loze Radibratović iz koje je i sam ponikao. Za takvom jednom trpezom sedelo je tačno 499 godina života. Prvi put od kako ih je sudbina razdvojila, sastali su se braća i sestre koji su jeli iz iste posude kao deca, i kao niko radovali se svakom danu svog života. Danas žive daleko jedni od drugih, ali u duši su i dalje kao jedno.

– Majka je nas petoro imala, i svakodnevno mlela zob, pravila pogaču i hranila sve nas. To je bila zdrava hrana zbog koje smo mi dostigli duboku starost, svako od nas u proseku ima 90 godina. Mogu reći da sam bogat čovek jer imam 11 prauničadi – kazao je za RINU Miljko Radibratović (93).

RINA

Njegov brat Žarko (91), inženjer po struci odavno je napustio porodično ognjište i otišao trbuhom za kruhom, ali tuga za zavičajem uvek je bila prisutna.

– Svaka pomisao na zavičaj, ne može se rečima opisati, u pozitivnom smislu. Ja sam radio na izgradnji puteva od severa do juga Srbije, ali zavičaj je uvek bio u meni. Ne verujem da svaki pošten čovek mogao da zaboravi svoj zavičaj, mesto rođenja i poreklo ma gde se našao na ovozemaljskoj kugli – dodao je Žarko.

Pod jednim krovom zajedno sa njima, rasli su Milenka (89), njihov najlađi brat Stanko (86), sestra Milijana (95).

RINA

– Došao sam na ideju da sakupim sve njih, mog deda Miljka i njegove braću i sestre pošto tamo gde su se oni rodili, a ja sam tu sticao prve mudrosti, radosti i prva poštovanja starijih ljudi i to za mene ima nedostižnu cenu – zaključio je praunik Aleksandar Đurić.

(Pančevac/RINA)

ČUDO NA PADINAMA BUKULJE: Jelena usred zime pronašla „sunčanice“! Ukus im je fantastičan!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.