DAČIĆ U ZAGREBU NA SVEČANOM BOŽIĆNOM PRIJEMU SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA: Moramo da rešimo sva otvorena pitanja

17:03

06.01.2023

Podeli vest:

Printscreen/RTS

U Zagrebu je održan svečani božićni prijem Srpskog narodnog vijeća kojem su prisustvovali prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za ljudska prava Tomislav Žigmanov, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u obraćanju na prijemu u Zagrebu poručio Srbima u Hrvatskoj da će Beograd uvek biti uz njih.

Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati. Zato smo i danas ovde, Vučić je hteo da nađemo mesta za oživljavanje razgovora. Da rešimo sva otvorena pitanja koja imamo. To je moguće kroz normalizaciju i intenziviranje političkih odnosa i bez skrivenih agendi, naveo je Dačić, koji je čestitao Hrvatskoj ulazak u zonu Šengena.

Dačić je podsetio na posetu Zorana Milanovića Srbiji u vreme kada je on bio hrvatski premijer.

Kad bi neko gledao, ko nas ne zna, Ivicu Dačića i Zorana Milanovića, zar bi mogao tako lako reći ko je Hrvat, a ko je Srbin? Obično se Badnji dan provodi u društvu najmilijih, a ne verujem da smo mi baš najmiliji jedni drugima. Ako već moramo živeti zajedno, onda je red da živimo u miru, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, posle svečanog božićnog prijema Srpskog narodnog veća u Zagrebu, sastao se sa ministrom spoljnih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Printscreen/RTS

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da mu je drago da još jednu godinu ima priliku da ponovno bude na tom okupljanju.

Atmosfera je dobra, upravo onakva kakva u ovim trenucima treba biti. Od prvog dana moje vlade, želio sam da sve nacionalne manjine budu partneri, da gradimo jednakost, da činimo civilizacijske interese, da damo doprinos pomirbi, rekao je Plenković.

Dodao je da postoji teško nasleđe koje opterećuje odnose Hrvatske i Srbije i da se ti odnosi moraju unaprediti, ali da se oni temelje na istini, na stvarnim koracima, izvinjenju i pomirenju. Istakao je da će činiti sve za one porodice koje i dalje tragaju za nestalima, da grade mostove saradnje.

– Posebno mi je drago da je hrvatska manjina u Srbiji dobila novi život. Ta je činjenica, da Hrvatska ima člana vlade u Srbiji, nova. To daje vama osobno šansu ali i svim Hrvatima koji žive u Srbiji da artikuliraju svoje ideje“, ukazao je Plenković.

Prema njegovim rečima, Srbi u Hrvatskoj mogu i treba da doprinesu unapređenju odnosa.

Printscreen/RTS

Patrijarh srpski Porfirije, koji je prisustvovao svečanom božićnom prijemu Srpskog narodnog veća u Zagrebu, čestitao je Božić i izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg okupljanja.

Na današnji dan mi samo ne da dobijamo ideju ili pojam dobra nego apsolutno dobro dolazi među nas, a to je Bog. On nam otkriva istinu smisla našeg postojanja, a onda iz te bliskosti sa Bogom mi postajemo bliski sa drugima, kazao je patrijarh u besedi na prijemu. Radujem se što smo danas ovde sabrani, radujem se što je i sastav sabora takav kakav jeste, jer ma koliko da smo svi posebni i imamo lične pečate, pozvani smo da budemo narod Božiji, da budemo crkva njegova, građani carstva nebeskog, rekao je patrijarh.

Podsetimo, u Zagrebu je juče potpisana deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.