TURISTIČKE AGENCIJE VRAĆAJU NOVAC ZA NEREALIZOVANA PUTOVANJA ZBOG KORONE: Rok do 1. februara, moguća i kašnjenja

09:13

06.01.2023

Podeli vest:

Pixabay

Turističke agencije od 1. januara počele su da vraćaju novac za putovanja nerealizovana zbog kovida 19. Rok za to je 1. februar, ali su moguća i kašnjenja, kažu u Juti, preneo je RTS.

Ukupno oko šest i po miliona evra ostalo je da turističke agencije vrate putnicima koji nisu želeli da iskoriste zamenske vaučere za putovanja dobijene još tokom pandemije. To znači da nije realizovano više hiljada putovanja.

„Ne očekujemo veće probleme kada je reč o vraćanju ovog novčanog iznosa putnicima, a važno je da znaju da su sve agencije bile osigurane i u slučaju da bilo koja agencija ima finansijske probleme za povraćaj novca, putnici će moći da računaju na novac od tog osiguranja“, rekao je Aleksandar Seničić iz Jute.

U dogovoru sa agencijama vaučeri mogu da se koriste i ove godine, a od osiguravajućih kuća putnici mogu da očekuju novac i za turističke agencije koje su prestale da rade. U slučaju da agencije ne vrate novac u roku, građani mogu da se obrate turističkoj inspekciji ili pokrenu sudski postupak.

Ima putnika koji su odmah želeli novac, a čekaju ga već dve godine. Procenjuje se da je zato pokrenuto više od 30 tužbi protiv turističkih agencija.

Nije sigurno, kažu u Juti, da će dugovanja prema putnicima svi moći da izmire do 1. februara.

„Ako se ne isplati do 1. februara, agencije ulaze u problem i mogu biti kažnjene i treba biti strpljiv. Imamo agencije koje imaju veliki povraćaj i tehnički je teško izvodljivo, jer do polovine januara nećemo ni raditi, platni promet takođe radi tek od 9. januara. Tako da može da se desi da će one agencije koje imaju veću sumu da vrate malo kasniti“, kaže Seničić.

Ako turistička agencija do sada nije kontaktirala sa vama u vezi sa zamenskim vaučerom, preporuka upućenih je da ih vi pozovete i raspitate se o tome kako da ga iskoristite ili dobijete novac nazad.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.