NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST ALI POTREBAN OPREZ Dr Tiodorović o novom soju korone: Potrebno individualno pridržavanje mera!

13:45

05.01.2023

Podeli vest:

printscreen/Nova S

Epidemiolog Branislav Tiodorović smatra da nema razloga za zabrinutost zbog pojave novog soja virusa korona, ali da su potrebni oprez i ozbiljnost.

Uprkos tome što Kina posle gotovo tri godine strogih mera otvara granice i ublažava politiku nulte tolerancije na kovid, a Peking planira da od 8. januara ublaži epidemiološka ograničenja na putovanja, Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog porasta broja zaraženih u Kini.

Tiodorović je za RTS rekao da je taj novi soj stigao preko Australije i SAD, i do Velike Britanije, a verovatno i do ostatka Evrope, kao i da se dešava nešto što su stručnjaci predvideli, kako u Kini tako u svetu.

Kinezi su imali „strategiju nulta tolerancije, koja je bila vrlo oštra i stroga i davala vrlo značajne efekte u suzbijanju ove bolesti. Popuštanjem tih mera, na pritisak javnosti, što je bila posledica poboljšanja ukupne situacije u Kini, pa i u svetu pojavio se verovatno novi soj, tj. inovirani soj”, rekao je Tiodorović.

On ističe da novi soj zaražava jedan deo stanovništva u Kini, ali i da je to zemlja sa ogromnim brojem stanovnika i to što se sada pojavljuje, odgovara tom broju stanovnika.

Nema razloga za zabrinutost u smislu panike, jer svi naši pokazatelji govore prema broju obolelih i nažalost još uvek umrlih, taj broj se povećava lagano, ali pogađa pre svega one koji imaju komorbiditete, teške hronične bolesnike koji nisu potpuno vakcinisani ili su nevakcinisani”, rekao je Tiodorović.

Poručuje da je potrebno individualno se pridržavati svih mera zaštite.

„Svi smo se radovali suncu i tim lepim danima, ali to virusima odgovora, oni su se lakše širili i ljudi su više komunicirali”, dodaje Tiodorović.

 

(Pančevac/Politika)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.