SADA KREĆE DETOKS Koraci koje bi trebalo da preduzmete ako ste preterivali sa hranom i pićem

08:03

03.01.2023

Podeli vest:

Pixabay

 

Sa verom da će nam doneti mnogo lepih trenutaka i uspomena, dočekali smo 2023. godinu. Svejedno je da li ste tačno u ponoć bili kod kuće, na trgu ili na nekoj od mnogobrojnih proslava, sigurni smo da ste  uživali u hrani i piću mnogo više nego obično. Mada nema ničeg lošeg u tome da se tokom novogodišnje noći opustimo i priuštimo sebi sitna zadovoljstva, ona svejedno ostavljaju posledice. Srećom, postoji niz koraka koje možemo da preduzmemo kako bi neutralisali njihovo štetno dejstvo. Dakle, ako ste preterali sa alkoholom, šećerom ili slanom i masnom hranom, evo koje bi korake koliko danas trebalo da preduzmete.

Alkohol
Kada konzumiramo alkohol naši organi za varenje dobijaju signal da bi trebalo da oslobode telo od toksina, pa zbog toga prestaju da obrađuju hranljive sastojke iz hrane koju jedete. Tako telo dobija energiju iz kalorija koje smo uneli kroz alkoholna pića dok je varenje hrane na pauzi, pa se ona taloži u vidu masnih ćelija. Siguran znak da ste preterali sa pićem jesu sporije reakcije i česta potreba za mokrenjem, a sutradan se obično javljaju glavobolja i drhtavica.
REŠENJE: Hidratacija je glavna stvar koja je potrebna vašem telu, a jedan od najboljih načina da mu to i priuštite jeste kokosova voda. Prijaće vam i miso supa, banane, hrana bogata proteinima i zeleno povrće. Salata od kelja ili drugog zelenog lisnatog povrća jedna je od najboljih stvari koju možete da priuštite organizmu, jer ćete tako najbrže nadoknaditi gubitak hranljivih sastojaka.

Šećer
Svi smo nebrojeno puta iskusili onaj lep osećaj neposredno nakon što pojedemo omiljeni dezert, a razlog tome je lučenje hormona sreće dopamina koji se oslobađa u telu kada jedemo slatkiše. Međutim, telo oslobađa i insulin koji je zadužen za stabilizaciju nivoa šećera u krvi. Kada insulin završi sa radom, nivo šećera u krvi opada i obično se osećamo iscrpljeno, tromo i umurno. Da biste ponovo uspostavili balans potrebne su vam namirnice bogate proteinima, vlaknima i zdravim mastima, kao i mnogo vode.
REŠENJE: Dan nakon što preterate sa šećerom ne bi smeli da preskočite doručak, a vaš obrok bi trebalo da se sastoji od proteina i zdravih masti, na primer jaja i avokado. Tokom dana jedite ribu, sirove orašaste plodove i mnogo povrća bogatog vlaknima. Da bi zadržali optimalan nivo šećera u krvi, jako je bitna i hidratacija, pa konzumrajte vodu sa limunom tokom celog dana.

Masna i slana hrana
Ok, svi znamo da su masna i slana hrana tradicionalni deo novogodišnje trpeze, ali ova vrsta hrane opterećuje organe za varenje. Masnoće se vare sporije od ugljenih hidrata i proteina i zahtevaju učestvovanje raznih enzima, kojih u organizmu obično nema dovoljno za tako velike količine masnoće. Upravo zato se nakon prazničnog prejedanja mnogi osjećaju tako loše. S druge strane, previše soli uzrokuje dehidrataciju jer bubrezi ne ispuštaju dovoljno vode u urin kako bi uravnotežili višak natrijuma.
REŠENJE: Kozumirajte namirnice bogate kalijumom, kao što su banana, brokoli ili dinja jer će vam one pomoći da izbacite višak tečnosti iz organizma. Izbegavajte začinjenu i prerađenu hranu i neka vam flašica sa vodom uvek bude pri ruci.

(Pančevac/ INJournal magazin)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.