PENZIJE, MINIMALAC I PLATE U JAVNOM SEKTORU OD DANAS RASTU: Januarska povišica, većini novčanik puni u februaru

11:09

01.01.2023

Podeli vest:

Pixabay

Od danas se povećavaju penzije, plate u javnom sektoru i minimalna cena rada. Pomera se starosna granica za penzionisanje. Privreda posluje isključivo preko elektronskih faktura. Da bi rasteretila poslodavce, država se u idućoj godini, povećanjem neoporezivog dela plate i smanjenjem doprinosa, odrekla više od 40 milijardi dinara prihoda.

Januarska povišica, većini novčanik puni u februaru.

Za četvrtinu veću platu dobiće zaposleni u vojsci, ostali u javnom sektoru za 12 i po odsto, a penzioneri 12,1 procenat. Minimalna zarada uz rast od 14,3 odsto premašiće 40 hiljada dinara. Uz javne službe, već od novogodišnje noći, po skupljem satu radiće ugostitelji i pekari.

Prosečna penzija će uz povišicu dostići 37 hiljada 800 dinara. Obračunata je po jednom od tri modela usklađivanja koji se primenjuju od januara.

Žene će u prevremenu penziju moći tek sa 40 godina, a u starosnu sa 63 i po godine.

Do 2032. godine, što se tiče muškaraca i žena, uslovi će biti izjednačeni za starosnu penziju, a što se tiče prevremene, oni će se izjednačiti 2024. godine, navode u PIO fondu.

Od 1. januara Srbija će po obuhvatu privrede koja posluje preko elektronskih faktura, biti prva u Evropi, očekuju u Ministarstvu finansija. Do sada je to bila Italija, koja je u prvoj godini primene, naplatu poreza povećala za tri i po milijarde evra.

Da bi rasteretila poslodavce, država se smanjenjem stope penzijskog doprinosa za jedan odsto, u 2023. godini odriče 30 i po milijardi dinara prihoda, a povećanjem neoporezivog dela plate, još 10 milijardi.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.