DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV ZORANA ČEGARA: Pretio, vređao i psovao novinare CIN-a! Novinarki poručio da će joj IŠČUPATI GRKLJAN

14:21

30.12.2022

Podeli vest:

Printscreen/YT

Federalna policija potvrdila je osnovanost prijave protiv policijskog funkcionera Zorana Čegara zbog prijetnji novinarima CIN-a. Osim toga, CIN-ova otkrića o njegovom nezakonitom sticanju imovine provjeravaju se u posebnom postupku.

Jedinica za profesionalne standarde Federalne uprave policije (FUP) zatražiće od Disciplinske komisije da pokrene postupak protiv Zorana Čegara, suspendovanog načelnika uniformisane policije, zbog prijetnji novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Ensad Korman, zamenik direktora FUP-a, obavestio je CIN da je Jedinica ranije ocenila da je prijava o Čegarovom nedoličnom ponašanju osnovana.

Suspendovani Čegar je u oktobru 2022. u dva navrata pretio novinarima koji su istraživali način na koji je stekao imovinu. On je prvi put u Sarajevu u telefonskom razgovoru uputio seriju psovki novinarki, zapretivši da će, ako ga ponovo pozove, „doći tamo gde ga zove“. Dvadesetak dana kasnije uputio je još ozbiljnije pretnje pred Opštinskim sudom u Dubrovniku u Hrvatskoj, gde mu se sudi pod optužbom za prevaru. On je nakon suđenja vređao i psovao novinare CIN-a koji su pratili proces, a novinarki je u dva navrata poručio da će joj „isčupati grkljan“.

U oba slučaja o prijetnjama je obaveštena policija u Sarajevu i Dubrovniku i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Zoran Čegar je početkom novembra suspendovan sa funkcije načelnika Sektora uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine.

Mustafa Hujdurović, načelnik Jedinice za profesionalne standarde, pojasnio je da FUP, pored disciplinskog postupka zbog pretnji novinarima, vodi još jedan postupak u kojem Sektor kriminalističke policije proverava navode o Čegarovim nekretninama iz CIN-ove priče.

„Obavestili smo kriminalističku policiju i ona radi svoj deo posla. Tražili smo da se sve što ste naveli proveri preko Interpola”, rekao je Hujdurović za CIN.

Krajem oktobra 2022. godine novinari su, između ostalog, otkrili da je Čegar upisan u Katastar opštine Ilijaš kao vlasnik tuđeg zemljišta, prilaganjem dokumentacije koju je navodno obradio loznički notar. Javnobeležnička komora Srbije ocenila je da je „reč o grubom falsifikatu”.
Federalna policija potvrdila je osnovanost prijave protiv policijskog funkcionera Zorana Čegara zbog pretnji novinarima CIN-a. Osim toga, CIN-ova otkrića o njegovom nezakonitom sticanju imovine proveravaju se u posebnom postupku.

(Pančevac/Slobodna Bosna)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.