DOBILI SMO GARANCIJE KOJE PRIŠTINA NE MOŽE LAKO DA POGAZI Petković: SAD i EU će reagovati ako ne budu poštovali dogovor, jer je ovo njihova njihova reč

10:27

29.12.2022

Podeli vest:

printscreen/Pink

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da su razgovori sa Srbima sa Kosova bili složeni i teški, ali da je Srbija stala uz svoj narod i podržala odluke Srba sa Kosova.

„Nimalo nije bilo lako, naročito od kako je Aljbin Kurti došao na vlast. Mogli ste juče da čujete i potresne priče običnih ljudi. To nisu kriminalci, već su se borili da sačuvaju svoj život na KiM. Vučić je prvi predsednik koji je do kraja stao uz svoj narod, Srbi su sami podigli barikade, mi smo za to saznali nakon tri sata, ali nikada nismo rekli da su Srbi sami, već smo stali iza njih“, rekao je Petković.

Naglasio je da je Srbija uspela da se izbori i donese dobre vesti.

„Koliko god da nam je teško, juče smo dobili dobre vesti, uspeli smo da se izborimo za dobre stvari“, naveo je Petković.

On je naveo da je ogromna lista napada i incidenata na Srbe od kada je Kurti došao na vlast.

Naveo je da je velika sreća za porodicu Pantić što je Dejan Pantić sada kod kuće.

Kurtiju se nije svidela vest o Pantiću, zašto se na taj način odnosi prema pravosuđu, zašto se meša u pravosuđe? Kakvu drugu odluku mogu da donesu u vezu sa Pantićem, kada je i mera kućnog pritvora za njega velika, jer čovek nije ništa uradio“, poručio je Petković.

Podsetio je da je mladić uhapšen na Gazimestanu Nikola Nedeljković juče pušten iz zatvora.

Nikola Nedeljković je juče pušten iz zatvora, čuli smo se sa njim, neverovatna je njegova htrabrost, on je juče opet obukao majicu zbog koje je uhapšen na Gazimestanu“, naveo je Petković.

Kako je dodao, Priština vodi hibridni rat i želi da prikaže da su Srbi kriminalci koji ulaze u sukob sa Kforom i Euleksom.

Kako je naveo, SAD i EU garantuju da neće biti hapšenja Srba na Kosovu.

„Garancije SAD i EU se odnose na to da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje Srba sa Kosova zbog učešća na mirnim protestima odnosno barikadama. Ovaj deo je jako važan i Vučić se silno borio da sve na tom papiru bude jasno definisano. Srbi su otvoreno rekli da ne veruju garancijama SAD i EU, ali smo mi sa druge strane dali garancije da ćemo stati uz naš narod. Ne možemo da verujemo Kurtiju, bolje je da imamo jedan ovakav papir za koji možemo da se držimo. Garancije se odnose i na to da KBS na sever Kosova ne može bez odobrenja komandanta Kfora i političkih predstavnika Srba sa Kosova“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM ponovio je da će barikade biti ukonjene u narednih 48 sati.

„Povlače se barikade, ide se u pravcu deeskalacije, Srbi sa Kosova se najpre nisu složili sa tim, ali je postignut dogovor. Mi ćemo stati uz naš narod, sačuvali smo mir i nema veće garancije od toga“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, Priština neće lako moći da pogazi garancije SAD i EU.

„Ovi sporazumi i garancije ulaze u korpus svih onih sporazuma na koje se povizamo, izdejstvovali smo nešto što je sastavni deo naše borbe na međunarodnom planu. Dobili smo garancije koje Priština neće moći tako lako da to pogazi, a da „SAD i EU ne reaguju, jer je ovo njihova garancija i njihova reč“, naglasio je Petković.

 

(Pančevac/Novosti)

DVA KAMIONA ZAPALJENA NA BARIKADI NA MOSTU KOD DUDINOG KRŠA Na kamionima su izgorele kabine i prednji deo

POČELO UKLANJANJE BARIKADA NA SEVERU KIM: Sklonjena Merdarska barikada! U toku dana očekuje se uklanjanje i ostalih

BARIKADE ĆE BITI UKLONJENE ALI NEPOVERENJE NEĆE Predsednik Vučić nakon razgovora sa predstavnicima Srba sa KiM: Danas počinje ukanjenje barikada!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.