MAĐARSKA ĆE TRAŽITI OD EU DA PREISPITA SANKCIJE RUSIJI Orban: Jasno je da održavanjem sankcija jednostavno pucamo sami sebi u nogu!

19:24

28.12.2022

Podeli vest:

printscreen/yt: Balázs Orbán

Mađarska planira da pred čelnicima Evropske unije pokrene pitanje preispitivanja sankcija Rusiji zbog sukoba sa Ukrajinom, izjavio je danas Balaž Orban, politički savetnik mađarskog premijera.

– Sankcije su na snazi na ograničen period i ne produžavaju se automatski. One su već na snazi oko deset meseci, tako da je krajnje vreme da se u Briselu razgovara o tome koje sankcije imaju smisla, a koje ne. Svima je jasno da održavanjem sankcija jednostavno pucamo sami sebi u nogu – rekao je Balaž Orban u intervjuu za onlajn list Indek, preneo je TASS.

On je jasno rekao da Mađarska „ne podržava nikakve sankcije“, a pristala je da ne blokira određene sankcije zarad evropskog jedinstva.

– Međutim, kada su vitalni interesi Mađarske u pitanju ili se borimo za izuzeće ili opstruiramo donošenje sankcija. To je do sada bio stav Mađarske – objasnio je Balaž Orban.

Ranije danas premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da je njegova zemlja „na strani Mađara u rusko-ukrajinskom ratu“.

– Naš odgovor na pitanje da li smo na dobroj ili lošoj strani istorije jeste da smo na mađarskoj strani istorije. Podržavamo i pomažemo Ukrajinu, u našem je interesu da Ukrajina bude suverena i u našem je interesu da Rusija ne predstavlja bezbednosnu pretnju Evropi, ali nije u našem interesu da odustanemo od svih naših ekonomskih odnosa sa Rusijom – izjavio je premijer Viktor Orban u intervjuu za budimpeštancki dnevnik Mađar Nemzet.

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.