DA NE POVERUJEŠ: Piletina uvek bila najjeftinija a sada KILO PILEĆEG FILEA SKUPLJE 100 DINARA OD SVINJSKOG BUTA!

10:28

28.12.2022

Podeli vest:

Pixabay

Cena jednog kilograma pilećeg filea dogurala je do 860 dinara. To jeste najkvalitetniji deo ovog mesa, ali su potrošači iznenađeni, jer je piletina uvek bila najjeftinija. Kilo filea još uvek može na akciji da se nađe i za 700, ali se poslednjih dana njegova redovna cena kreće od 820 do 860 dinara. Tako je sada skuplji za oko 100 dinara i od svinjskog buta bez kostiju, koji košta od 725 do 750, pišu Novosti.

Građani su zabrinuti da bi, poput ovog rasta cene, sličan trend tokom predstojećih praznika mogao da zahvati i druge namirnice. Analitičari očekuju suprotno, odnosno veliki broj akcijskih ponuda, jer potrošači više nisu platežno sposobni da plaćaju sve skuplju hranu. Iz Ministarstva trgovine su poručili da je srpsko tržište dobro snabdeveno osnovnim životnim namirnicama uoči praznika i da Vlada neće da dozvoli nekontrolisano „divljanje“ cena.
– Mi najviše konzumiramo piletinu, i baš sam se iznenadio kada sam video da file sada košta preko 800 dinara, pa ko to može da plati – kaže Marko Stefanović iz Beograda. – Ovo meso je i dalje najjeftinije, ali samo ako se kupuje celo pile, onda je kilogram 320 dinara. Najjkvalitetniji deo pileta sada je preskup, više se isplati svinjski but.

Postavlja se pitanje da li je nedostatak pilećeg mesa uzrok ovog skoka cene, ali agroanalitičar Žarko Galetin kaže da nema manjka u ponudi piletine.

– U ovom slučaju se pre radi o prenebregavanju cena koje su pod kontrolom države – objašnjava Galetin. – Proizvođači i trgovci se snalaze. Cena celog pileta je ograničena, dok vladinom Uredbom file nije pod kontrolom i onda koriste mogućnost gde mogu da podignu cenu. Imali smo takvu situaiciju i sa šećerom, kada je bila ograničena cena pakovanja od jednog kilograma, a od pet i deset kilograma nije.

Svinjski but je, takođe, na režimu kontrolisanih cena, ali svinjski file nije i košta uglavnom 1.000 dinara u velikim trgovinskim lancima. To znači da je pileći file tek 140 do 180 dinara jeftiniji od svinjskog. Prema mišljenju Zorana Matijevića, direktora za agrar jedne poznate industrije mesa, poskupljenje pilećeg filea je rezultat ponude i tražnje i očekivanja pred praznik.

– Sada je verovatno veća tražnja zbog Nove godine, a posle praznika će da padne cena – kaže Matijević. – Sve to niveliše tržište.

pixabay

Kada su u pitanju cene ostalih namirnica, Žarko Galetin smatra da veća tražnja zbog praznika neće uticati da hrana dodatno poskupi.

– Očekujem veliki broj akcijskih ponuda – ističe Galetin. – Hrana je toliko poskupela i zauzima najveći deo u strukturi potrošačke korpe da potrošači nisu sposobni da odgovore na toliki rast. Suočili smo se sa izuzetno visokim cenama hrane na koje ćemo jednostavno morati da se naviknemo. One predstavljaju udar na džep građana i sada će doći do određenog smirivanja.

Podsetimo, prema Vladinoj uredbi o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju ne sme da prelazi 750,20 dinara po kilogramu, a plećka može da košta najviše 738,10. Svinjski vrat sa kostima je ograničen na 689,70, a slabina na 659,45 dinara. Celo pile po kilogramu ne smeju da prodaju skuplje od 319 dinara.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.