VUČIĆ I PATRIJARH SRPSKI POSLE SASTANKA U PATRIJARŠIJI: Samo tražimo da ne hapsite Srbe koji su na barikadama. Nemojte da hapsite Srbe zato što vam se ne sviđaju

13:07

27.12.2022

Podeli vest:

Pančevac

Predsednik Alekasandar Vučić i patrijarh srpski Porfiriji obraćaju se javnosti povodom najnovijih dešavanja na KiM.

Obraćanje predsednika Vučića:

Hvala njegovoj svetosti na gostoprimstvu, prilici da govorimo o važnoj temi. Razgovarli smo noćas, upoznao sam patrijarha sa sveukupnom situacijom. Zabrana ulaska na KiM patrijarhu, najbolje govore o onima koji su to organizovali. To je samo delimično prištinski režim.Dovoljno je bilo da pogledate saopštenja, osude, to je jedna od najvećih sramota. Važno je da vidimo kakav je odnos onih koji odlučuju sa Zapada. Videli ste da oni u saopštenju govore o slobodi kretanja, to je važnije od zabrane poglavaru SPC da uđe na KiM. Zbog čega neko histerično zagovara uklanjanje barikada? Zato što hoće Srbe da proteraju.

Tim putevima ne idu Albanci. Ono što se sada dešava, vodimo teške razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice. Nisu Srbi na barikadama, zato što im je tako palo na pamet. Zašto su izašli? Rekli ste da će da se formira ZSO, pa ništa. Rekli ste im da će da izađu na referendum, na izbore…Uhapsićemo Srđana Trajkovića pod optužbom za ratne zločine, a nije bio ratni zločinac dok je bio u policiji. Samo tražimo da ne hapsite Srbe koji su na barikadama. Nemojte da hapsite Srbe zato što vam se ne sviđaju.

Mi radimo i razgovaramo sa međunardonim predstavnicima, Lajčakom, Eskobarom. Te histerične pretnje, Kurti će da vas napadne, curi vam vreme.  Nastavićemo da se borimo za mir. I noćas sam dugo razgovarao sa Srbima na KiM, i danas ću i kad god treba da odem u Rašku, da razgovaram sa našim narodom. Šta hoćete sa tim uklanjanjem barikada? Njihov cilj je izbacivanje Srba i Srbije za teritorije KiM – kazao je Vučić i zahvalio se Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku na podršci.

Obraćanje patrijarha Porfirija:

– Tamo je situacija zaista veoma ozbiljna i tenzije su dosegle tačku iz koje mogu da se otvore u puteve koje niko od nas ne želi. Ja naravno nemam mnogo toga što bih rekao a posebno posle jučerašnjeg dana koji je za mene bio istinski tužan, ali i za naše braću u sestre na KiM, za naše monahinje i monahe koji su sa radošću isčekivali da poglavar dođe u okviru svojih programa dođe u Pećku patrijaršiju, da se sa njima pomoli Bogu za sve naše ljude kojima ni malo nije lako. Sigurna je činjenica da samo mi između sebe, svojim naporima možemo bolje razumeti jedni druge, vekovima na KiM žive zajedno Srbi i Albanci. Srbi su na KiM 15 vekova, sa Albancima žive zajedno 5 vekova. Ako postoji dobra volja može se naći put u zajednički život. U ovom trenutku, bez obzira što mi je bio zabranjen ulazak na KiM, ću ne čekajući mnogo, biti sa njima zajedno na KiM. Pećka patrijaršija je za nas ono što je Vatikan za Katoličku crkvu. Zamislite da neko bez ikakvog razloga, sa nekim komičnim objašnjenjima zabrani papi da dođe u Vatikan. Čitav svet bi ustao na noge.

Pančevac

Ja sam pokušao i juče u nekim direktnim kontaktima, da takva jedna besmislena zabrana bude uklonjena. Apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu da utiču na one koji u Prištini donose odluke, da se odluka promeni. Što se tiče situacije, u razgovoru sa predsednikom imali smo mnoga pitanja. Moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir. Molio sam lično i predsednika i čitavu vladu da učine sve da se sačuva mir, da ne dođe do oružanih sukoba. U isto vreme, to molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali i velike sile, važne institucije u centrima moći, da i oni daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog interesa.

Molim se Bogu da on svojom ljubavlju dotakne i umove i srca svih ljudi, naročito onih koji žive na KiM. Da Bog da mira između Albanaca i Srba. Da nam Božić bude dan radosti, mira i ljubavi. Neka nam najveća cena bude svaki ljudski život. Neka vas sve gospod blagoslovi. 

Vučić i patrijarh sastali su se nakon što su vlasti u Prištini zabranile ulazak na KiM patrijarhu srpskom Porfiriju.

Poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju juče je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i odlazak u Pećku patrijaršiju uoči Božića.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.