PRAZNIK ČUDA, SLOBODE I SVETLOSTI: Jevrejski praznik Hanuka proslavljen u Pančevu! Jedan mali plamičak može da se razgori u vremenu

09:51

27.12.2022

Podeli vest:

Printscren/TV Pančevo

Jevrejski praznik Hanuka proslavljen je u dvorani Apolo u Pančevu. Nakon paljenja svećica, predavanje o prazniku Hanuka održao je rabin Isak Asijel.

Ove godine Jevrejska opština Pančevo imala je čast da poslednjeg dana Hanuke, prvu svećicu na svećnjaku menora, ili hanukija, upali vrhovni rabin Srbije, Isak Asiel, u prisustvu članova zajednica iz Pančeva, Subotice i Beograda, predsednika Skupštine Grada Pančeva, Tigrana Kiša, kao i udruženja i prijatelja Opštine.

Rabin Isak Asiel, započeo je pozdravnu reč simbolikom paljenja sveća, koje označava borbu Jevreja u drugom veku pre Nove ere protiv grčke civilizacije.

„Grci su videli da Jevreji crpe snagu iz svog učenja, iz Tore i zabranili im njeno proučavanje, da drže Šabat, da se obrezuju i uveli Kip boga Zevsa, koji je bio potpuna antiteza politeizmu onog vremena. Grci su pokušali da pretope Jevreje, ali nisu uspeli. Kada su ušli u hram našli su ulje u jednom neotvorenom ćupu, koje je nekim čudom učinilo da svećnjak koji u hramu gori osam dana. Tako je mala Judeja uspela da nadvlada jednu moćnu carevinu, a mi od tada slavimo praznik identiteta. Svakog od osam dana palimo po jednu sveću, kao simbol svetlosti kojom se uvek uspinjemo, jer jedan mali plamičak može da se razgori u vremenu kada mislite da vas je obuzeo potpuni mrak”, istakao je rabin Isak Asiel.

Domaćin proslave Hanuke bio je David Montijas, predsednik Jevrejske opštine Pančevo.

Printscreen/TV Pančevo

„Hanuka je praznik čuda, praznik slobode, praznik svetlosti. Običaj je da se hanukije drže na prozoru i nemogu proći bez običajne hrane, nečeg napravljenog na ulju, poput krofni i jevrejskih pesama na hebrejskom, ladinu i jidišu.Na hanuci se obavezno služe krofne“, rekao je Montijas.

Jevrejski praznik Hanuka simbol je nade, čuda, bitke za identitet i vere u bolje sutra i slavi se u znak sećanja na trogodišnji rat za oslobođenje Jerusalima 165. godine p.n.e.

(Pančevac/Politika/TVP)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.