OBNOVLJENI VUKOV SPOMENIK VRAĆEN NA POSTAMENT: Restauracija završena ranije od planiranog

19:55

26.12.2022

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

Spomenik Vuku Karadžiću, koji je bio na restauraciji u Smederevu, ponovo je vraćen na postament na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove ulice u Beogradu.

Bronzana skulptura Vuka Karadžića, koja je u novembru demontirana i odneta na restauraciju u Smederevo, vraćena je na postament u Beogradu.

Bronzana skulptura Vuka Karadžića, koja je u novembru demontirana i odneta na restauraciju u Smederevo, vraćena je na postament u Beogradu.

Bilo je planirano da restauracija traje 120 dana, ali je, prema ranijim očekivanjima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, završena ranije.

U toku novembra i decembra izvedeni su radovi na sanaciji i restauraciji bronzane skulpture u Smederevu u ateljeu dr Zorana Kuzmanovića.

Skulptura, kao i livena slova su oprani spolja i iznutra neabrazivnim metodama i odstranjeni su stari korodirani ankeri, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Postament spomenika je takođe obnovljen. Izvedena je sanacija armirano-betonskog jezgra, sanirane su mikropukotine, obrađeni kameni blokovi, izrađene ploče, venci i blokovi za oblaganje postamenta spomenika, montirane su kamene obloge postamenta, skinuti udebljani slojevi naslaga patine i čađi, ujednačena i dorađena patina na celokupnoj površini skulpture i slova.

Skulptura Vuka Karadžića je jutros ponovo postavljena u prisustvu gradske sekretarke za kulturu Nataše Mihailović Vacić, predsednika opštine Zvezdara Vladana Jeremića, medija, zainteresovanih građana, ali i celog tima koji je radio na obnovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.