POSTANITE HRANITELJ ZA ODRASLE I STARIJE OSOBE: Svi zainteresovani mogu da se prijave centru „Solidarnost”

13:19

26.12.2022

Podeli vest:

pixabay

Centar za socijalni rad „Solidarnost” Pančevo uz podršku Grada Pančeva planira da uvede novu uslugu – hraniteljstvo za odrasle i stare osobe. Već u ovom trenutku mogu se prijaviti zainteresovani za vršenje te usluge, kako iz samog grada, tako i iz prigradskih naselja.

Kako je objasnila Sanja Patalov Stojadinović, v. d. direktora Centra za socijalni rad „Solidarnost”, uvođenje usluge hraniteljstva za odrasla i starija lica sagledano je kao optimalno i racionalno rešenje budući da u svim opštinama u Srbiji postoji deficitaran broj specijalizovanih ustanova za zbrinjavanje odraslih lica, kao i ograničenost kapaciteta za smeštaj starih nepokretnih lica.

– Centar uz podršku Grada Pančeva radi na stalnom poboljšanju kvaliteta života svojih sugrađana i na osnovu uočenih potreba unapređuje postojeće i razvija nove usluge socijalne zaštite. Poslednjih godina izražena je potreba za sve češćim zbrinjavanjem odraslih i starijih lica u odgovarajućoj ustanovi socijalne zaštite, ali takvih ustanova nema dovoljno – istakla je Sanja Patalov Stojadinović.

Ona je precizirala koje će sve grupe korisnika imati pravo da budu zbrinute u hraniteljskim porodicama.
– Tu spadaju odrasla lica s nekom vrstom invaliditeta koja žive sama i nemaju nikog od bližnjih ko bi im pomogao. Takođe, tu su i starija lica koja su u nekom smislu zanemarena od strane porodice. Najčešće je reč o jednočlanim, samačkim domaćinstvima i o licima koja ne žele da se smeste u Dom za stare ili ih nije moguće zbrinuti zbog ograničenog kapaciteta ustanove. Pored ove dve kategorije korisnika, značajan je i broj mladih koji su, dok su bili u još mlađem uzrastu, bili zbrinuti u nekoj od hraniteljskih porodica, ali zbog godina života više ne ispunjavaju uslov za ovakav vid podrške. U takvim slučajevima potrebno je utvrditi njihovu radnu sposobnost i, ukoliko se proceni da je lice radno nesposobno, ono tada ispunjava uslov da se zbrine putem hraniteljskog smeštaja za odrasle – rekla je direktorka „Solidarnosti”.

Zakonski okvir predviđa mogućnost smeštaja u hraniteljsku porodicu kako maloletnih, tako i punoletnih lica, uz poštovanje tačno propisane procedure koja se primenjuje u Centru za socijalni rad. Svi zainteresovani koji žele da budu budući hranitelji, imaju mogućnost da se obrate centru „Solidarnost” i da podnesu zahtev kako bi se započela propisana procedura. Dodatne informacije i novosti na ovu temu možete potražiti na internet stranici csrpancevo.rs, putem imejla szos@csrpancevo.rs ili putem telefona 319-788. Centar za socijalni rad se nalazi u Ulici Filipa Višnjića 16.

(Pančevac)

 

Ne propustite:

POKAŽI DA TI JE STALO, POSTANI HRANITELJ Centar za socijalni rad Pančevo pokreće novu uslugu – hraniteljstvo za odrasle

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.