17. DAN SA SRBIMA NA BARIKADAMA: ROSU dopremila snajpere policiji? Nove pretnje iz Prištine: Barikade moraju biti uklonjene

11:05

26.12.2022

Podeli vest:

Printscreen/YT

Srbi sa severa Kosova i Metohije su na barikadama 17. dan, u znak protesta zbog hapšenja Srba i prisustva specijalnih snaga kosovske policije na Severu.

Sinoć je u Zubinom Potoku došlo do pucnjave u kojoj, kako je Kfor potvrdio, nije bilo povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta. U saopštenju misije Kfora navodi se da je pucano u blizini jedne od njihovih patrola.

Kfor je ovim saopštenjem demantovao navode prištinskih medija da su Srbi napali jedinicu te vojne misije, odnosno vojnike iz Letonije.

U međuvremenu, predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se sa vojnim vrhom, posle čega je načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović krenuo za Rašku.

 

10:37

Policija tzv. Kosova potpisala je ugovor vredan 124.000 evra, za iznajmljivanje „teške mehanizacije“ od privatne kompanije koja se bavi lomljenjem kamena, prenosi „Ekonomija onlajn“.

Ugovor između policije i privatne kompanije „Al Stun“ sa sedištem u Obiliću, zaključen je u ponedeljak po hitnom postupku nabavke, na osnovu podataka objavljenih na platformi e-nabavki.

Podaci objavljeni na državnoj platformi za e-nabavke ne pokazuju detalje dogovora između dve strane. Nije poznato koju je opremu „teške mašinerije“ Kosovska policija iznajmila i u koju svrhu će je koristiti.

Sporazum zaključen između strana ima određenu cenu od 175,40 evra, dok je ugovor predviđen za povećanje troškova na 124.000 evra, prenosi „Paparaci“.

10:28

„Jedinstvo“, jedini list na srpskom jeziku na KiM obeležava 78 godina izlaženja.

Uprkos svim teškoćama, kao svedok vremena i dalje stoji u odbrani nacionalnih interesa.

10:24

Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu Milan Krstić ocenio je danas da je, uzimajući u obzir najnovija dešavanja na KiM, od ključne važnosti sada da Kfor preuzme veću ulogu u kontroli situacije, ali i da zemlje EU koje stoje iza Briselskog sporazuma pošalju jasnu poruku Prištini da će trpeti sankcije zbog njegovog nepoštovanja, kao i flagrantnog kršenja ljudskih prava Srba na KiM.

„Trebalo bi da očekujemo veće angažovanje Kfora i nadamo se da će oni uvideti da je neophodno da oni budu više angažovani. Kfor i Euleks jesu sada više angažovani nego što su bili do izlaska Srba iz institucija, ali deluje da i dalje taktiziraju, da ne žele da pošalju Prištini poruku da preuzimaju punu kontrolu nad situacijom, ali se nadam da će se to promeniti“, rekao je Krstić u izjavi za Tanjug.

Ocenio je da je neophodno da se radi bezbednosti Srba što pre ispuni vakum koji je nastao posle izlaska Srba iz institucija, a koji je, kako je kazao, isprovociran potezima Aljbina KIurtija u poslednjih nekoliko meseci.

„Prevashodno bi veću ulogu trebalo da ima Kfor, da obezbedi veću sigurnost za Srbe kako bi se sprečilo da u ovoj konstalaciji ROSU i druge prištinske bezbednosne snage pokušaju da ispovociraju eventualni oružani sukob oko barikada i da pokušaju na silu da transportuju uhapšenog Dejana Pantića sa Jarinja u Prištinu“, naveo je Krstić.

Kazao je da su to potencijalne situacije u kojima bi moglo da dođe do eskalacije .

„Sa druge, pored većeg angažovanja Kfora, neophodno je da se Zapad jasnije angažuje u slanju poruke Prištini i eventualnoj pretnjom o određenim kontramerama ukoliko, Kurti i njegove institucije nastave sa flagrantnim kršanjima osnovnih ljudskih prava, poput zabrane patrijarhu da poseti Pećku Prijaršiju što je poslednji slučaj, ali ne i jedini u nizu kršenja ljudskih parva Srba na ‘Kosovu'“, istakao je Krstić.

Od primera navodi i formiranje nelegalnih baza na severu KiM kojima se, kako kaže, menja etnička struktura.

„I sve to se događalo do ovih poslednjih konkretnih incidenata hapšenja Srba bez konkretnih razloga, a naročito najave da se ZSO nikada neće konstituisati , a ona je zapravo garantovana Brisleskim sporazumom čiji su garant bili predstavnici EU. Na njima je da kažu da su oni garant tog sporazuma, da stoje iza njega i da će oni koji ne ispoštuju sporazum imati konkretne sankcije“, zaključuio je Krstić.

09:50

Na teritoriji Leposavića se nalaze dve barikade, a bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić rekao je za Pink da su posle sinoćnog incidenta u Zubinom Potoku porasle napetost i tenzija i među Srbima. Potvrdio je da su jedinice ROSU došle sa dugim cevima i u ratnoj opremi u policijsku stanicu u tom mestu, te da su tamo dopremili i snajpersko naoružanje.

„Zabrinjava da je u policijsku stanicu uneseno oružje, odnosno, snajperske puške i to jasno govori kakve su namere vlade iz Prištine. Sve na šta mi upozoravamo duže vreme sada se obistinjuje“, rekao je Todić.

09:44

Dačić: Šefica nemačke diplomatije mi je rekla da od ZSO nema ništa. Analena Berbok ministarka spoljnih poslova Nemačke mi je saopštila da „nema te vlade u Prištini koja će formirati Zajednicu srpskih opština“, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u jutarnjem programu Hepi televiije.

 

09:15

Prilikom kontrole autobusa na prelazu Merdare na izlazu sa Kosova i Metohije pripadnici policije su u koferu jednog muškarca pronašli i oduzeli 910 metaka kalibra 7,62 milimetara, prenosi „Indeks onlajn“.

Policija je saopštila da je osumnjičeni uhapšen i da mu je odlukom tužioca određen pritvor.

Slučaj se dogodio sinoć oko 21 čas, a istraga je u toku.

09:14

Postoji još devet zemalja koje su povukle priznanje tzv. Kosova, a koje još uvek nismo obelodanili, saopštio je šef srpske diplomtiije Ivica Dačić.

On je objasnio da je to ukupno 27 zemalja koje su povukle priznanje i to je veliki broj u odnosu na onaj broj o kojem oni govore.

„Kada se sve sabere, oni ne mogu da računaju na više od 83 glasa u UN. Zato pokušavaju da nađu prečicu, koja bi bila kao ‘Oluja’. Rešenje je proterati Srbe, fizički zauzeti sever“, naveo je Dačić.

On je istakao da se martovski pogrom iz 2004. godine neće ponoviti, ali da se mir mora sačuvati po svaku cenu. Šef srpske diplomatije još jednom je pozavo predstavnike međunarodne zajednice da reaguju i „obuzdaju“ premijera privremenih prištinskih institucija.

09:08

Svedoci smo niza jednostranih akcija koje dolaze iz Prištine. To je sled događaja koji je non-stop usmeren ka izazivanju incidenata, ocenio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u jutarnjem programu Hepi televizije.

On je naveo niz akcija koje je Pirština sporvela sa namerom da izaove incidente, od zabrane sprovođenja referenduma ranije ove godine, pa sve do poslednjih provokacija.

„Dok je Kurtija tu – neće biti mira. On nije sklon dolaženju do mirnog rešenja. Kurti pokušava da izbegne sve stvari: zahtev dela predstavnika međunarodne zajendice da formira ZSO i da se pridržava Briselskog sporazuma, a drugo izbegava da dođe do nekog dogovora u kojem nema priznanja“, naveo je Dačić.

08:15

ROSU preti: Dobro došli u pakao
Na društvenoj mreži Fejsbuk sinoć se pojavila slika pripadnika specijalnih jedinica ROSU uz preteću poruku da su spremni da intervenišu kad god je to potrebno.

„Dobrodošli u pakao za svakoga ko želi da umre prerano. Spremni smo da intervenišemo kad god je to potrebno da zaštitimo interese naše države“, navodi se u objavi.

(RT)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.