MERE POMOĆI U VREME KRIZE Popusti za struju, ali i redovno plaćanje računa! I siromašne platiše ostaće bez struje, gasa i grejanja ako ne izmiruju dugovanja

09:20

26.12.2022

Podeli vest:

Pixabay

Sticanjem statusa ugroženog kupca domaćinstvo ostvaruje pravo na umanjenje računa, ali ne i na zaštitu od obustave isporuke zbog dugovanja, kažu u Ministarstvu energetike.

Siromašna domaćinstva koja od sredine meseca mogu da se prijavljuju lokalnim samoupravama za dobijanje besplatnih kilovata električne energije, gasa i grejanja ne moraju da imaju izmirena sva dugovanja za utrošene energente, jer to nije uslov za sticanje statusa ugroženog kupca, potvrđeno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.
Potrebno je da popune obrazac u odeljenju za socijalna pitanja u svojoj opštini ili gradu, prema mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Ovo je omogućeno novom uredbom, koja je stupila na snagu 17. decembra.

Ministarka energetike Dubravka Đedović naglasila je da je broj građana koji mogu da obezbede popust sada povećan sa 68.000 na 190.000, što je gotovo tri puta više. I oni koji imaju neizmiren dug iz prethodnog perioda mogu da podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, i to već od januara, a rok za podnošenje je do 25. svakog meseca kako bi se ostvario popust u narednom mesecu.
Upitani koliko neko ko dobije ovaj popust može da duguje, a da mu se pri tome ne ukine pravo na beneficije, u resornom ministarstvu odgovaraju da sticanjem statusa ugroženog kupca domaćinstvo ostvaruje pravo na umanjenje računa, ali ne i na zaštitu od obustave isporuke zbog dugovanja. Što znači da se usled neredovnog plaćanja i energetski ugroženom kupcu može prekinuti isporuka struje u skladu sa zakonom.

– Obustavom isporuke ne prestaje pravo domaćinstva na umanjenje računa, koji se u skladu sa zakonom i u periodu obustave isporučuje kupcu za obaveze koje se odnose na pristup sistemu. Samo domaćinstvo koje status ostvari zbog narušenog zdravlja člana porodice kojem bi prekidom isporuke bio ugrožen život dobija pravo na zaštitu od obustave isporuke električne energije zbog duga – objašnjavaju u ministarstvu.
Uredbom je propisano da jedno domaćinstvo može istovremeno da ostvari oba statusa i tako stekne pravo i na umanjenje računa i na zaštitu od prestanka isporuke struje zbog duga. Protekom roka važenja rešenja o stečenom statusu domaćinstvo više ne može imati stečena prava, navode iz resornog ministarstva.

Ministarka je objasnila da tročlana porodica koja prosečno plaća račun za struju 4.700 dinara, ako ostvari status energetski zaštićenog kupca, može da dobije popust od oko 1.500 dinara. Četvoročlana porodica koja živi u 55 do 60 kvadrata za grejanje može imati mesečni popust od 2.900 dinara. Đedovićeva je dodala i da su to zaista dobre mere u ovim uslovima energetske krize.

Inače, energetski zaštićeni kupac stiče pravo na umanjenje mesečnog računa za određeni iznos kilovata, i to za jednočlano domaćinstvo 120 kilovata, za dvočlano i tročlano 160, za četvoročlano i petočlano 200.

Umanjenje računa za gas za nekoga ko živi sam je 358 kilovat-sati mesečno, za dva i tri člana 462, a za četiri i pet članova 616. Kada je reč o onima koji se greju preko toplana, pravo na umanjenje za jednog člana je 60 odsto od mesečnog računa, za dvočlano i tročlano domaćinstvo 50 procenata, za porodicu sa četiri i pet članova 45 odsto.
Novac za podršku energetski ugroženim kupcima obezbedila je država iz budžeta. Do sada se za ovu namenu izdvajalo 1,3 milijarde dinara, a za sledeću godinu je predviđeno četiri milijarde.

(Pančevac)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.