PRED NAMA UOBIČAJENI GLASNI NOVOGODIŠNjI STRES Ozbiljne povrede dovode i do amputacija šaka! Brojne životinje uginu zbog buke

10:22

22.12.2022

Podeli vest:

pixabay

Stižu božićni i novogodišnji praznici, a s njima i nešto što je, s obzirom na to da se dešava decenijama, postalo deo ovdašnjeg folklora: buka koju stvaraju petarde i ostala pirotehnika. Najčešće se mogu čuti u školskim dvorištima i ispred škola, gde se deca takmiče „čija će jače da pukne”, a u večernjim satima „gruva” na sve strane.
Iako sve to deci izgleda kao igra, svake godine, nažalost, veliki broj i mlađih, uglavnom u uzrastu od deset do četrnaest godina, i starijih osoba zadobije teške povrede. Najčešće stradaju prsti i šake, a ponekad su povrede toliko teške da se deo tela mora amputirati.
Usvojen je Zakon o prodaji pirotehničkih sredstava, pa se sa ulica redovno sklanjaju preprodavci pirotehnike. Iako im posao više ne cveta, oni ipak pronalaze načine da dođu do zainteresovanih kupaca. Postoje i prodavnice u kojima se legalno prodaje pirotehnika, ali samo punoletnim osobama.

U izmenjenom Zakonu o javnom redu i miru postoje odredbe koje se tiču i ove teme. Gostujući na RTS-u, Nebojša Simonović, oficir u Odeljenju za javni red i mir u Upravi policije, kazao je da korišćenje pirotehničkih sredstava izaziva veliku pažnju javnosti pred proslavu Nove godine i Božića. Dodao je:
– Ministarstvo unutrašnjih poslova svakodnevno preduzima i planira niz aktivnosti koje se odnose na blagovremeno sprečavanje prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru. Korišćenje pirotehničkih sredstava strogo je regulisano ovim zakonom i u njemu stoji: ko paljenjem pirotehničkih proizvoda ugrožava sigurnost i narušava javni red i mir, biće kažnjen novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati.

U vezi s petardama u školama i ispred njih Simonović kaže da Ministarstvo u okviru svog delokruga rada preduzima niz preventivnih aktivnosti kako bi sprečilo da dođe do neželjenih posledica, a one podrazumevaju pre svega edukaciju dece osnovnoškolskog uzrasta. Deca mlađa od četrnaest godina ne mogu biti kažnjena, ali u tom slučaju roditelji plaćaju kaznu. Naravno, da bi do toga došlo, potrebno je da građani prijave kada vide da neko baca petardu, a to se retko dešava

.
Simonović objašnjava:
– Dete je lice koje nije navršilo četrnaest godina života i ono nije ni prekršajno ni krivično odgovorno. U našem kaznenom pravu, međutim, postoje mlađa i starija maloletna lica koja mogu da odgovaraju za izvršenje bilo kog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, a time i za paljenje pirotehnike i pucanje. Prema maloletnim licima sud može da izrekne vaspitne mere, a prema starijim maloletnim licima i kaznene poene i vaspitne mere. Veoma je važna odgovornost direktora, nastavnika i svih drugih odraslih u školama. Trebalo bi da se sprovode edukativne aktivnosti u školama i tako deluje na decu, jer ovakve situacije mogu da dovedu čak i do amputacija delova prstiju i šake. MUP apeluje na građane da prijave bilo kakvo neželjeno ponašanje i maloletnih i punoletnih lica.
Jeziv je i podatak da usled buke od petardi nekoliko hiljada životinja godišnje ugine od srčanog udara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.