OSKRNAVLJENO PRAVOSLAVNO GROBLJE U ĐAKOVICI: Brutalni vandalizam Albanaca ne prestaje! Porušili veliki broj spomenika i grobnica!

08:44

22.12.2022

Podeli vest:

Pixabay

Na meti Albanaca ponovo je bilo srpsko groblje. Ovoga puta u selu Piskote kod Đakovice.

Kako je saopštio Privremeni organ Opštine Đakovica, juče je završena akcija čišćenja i uređenja pravoslavnog gradskog groblja u đakovičkom naselju Piskoti, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Prilikom čišćenja primećeno je da je veliki broj spomenika i grobnica oštećen ili uništen.

– Apelujemo ovim putem da se prekine makar rat protiv mrtvih – navodi se u objavi na Fejsbuk stranici „Zavičajno udruženje Đakovčana“ posle akcije čišćenja pravoslavnog groblja tokom koje je utvrđeno da je veliki broj spomenika oskrnavljen.

– Nažalost, i prilikom ovog uređivanja kao i ranijih godina, primetno je da je veći broj spomenika i grobnica oštećen ili uništen, što svedoči o odsustvu svih civlizacijskih normi kod lokalne albanske zajednice, budući da Đakovica od juna 1999. godine važi za monoetnički grad u koji se za 23 godine od progona vratila samo jedna osoba srpske nacionalnosti (Dragica Gašić), a koja i sama prolazi najstrašniju golgotu u tom gradu, bez elementarnih ljudskih i građanskih prava – navodi se u objavi na Fejsbuku.

Stanje pravoslavnog groblja u Đakovici, na kome je 1999. godine srušena i zapaljena crkva Kneza Lazara sa kapelom je možda i „najverodostojnija ilustracija posleratne zbilje na Kosovu i Metohiji“.

– Podsećamo da su albanska groblja u sredinama gde Srbi čine većinsko stanovništvo, kao što je to slučaj u severnom delu Kosovske Mitrovice, bez ijednog oštećenog ili srušenog spomenika ili verskog objekta – navodi se u objavi.

(Pink)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.