SRBI SA SEVERA KIM 11 DANA NA BARIKADAMA Biće uklonjene kada budu oslobađeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković

13:27

20.12.2022

Podeli vest:

Printscreen/RTS

SEVERNA MITROVICA – Sever Kosova i Metohije je i dalje blokiran, a Srbi su već 11 dana na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić za koje kažu da će biti uklonjene kada budu oslobađeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, ali i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa Kosova i Metohije.

Na barikadama je mirno ali vlada opreznost da ne bi došlo do provokacija sa albanske strane. Na tri srpska lokala u naselju Bošnjačka mahala juče su polomljena stakla.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da barikade na severu KiM za Srbe znače slobodu i predstavljaju njihov miran otpor „bezakonju Aljbina Kurtija i njegovih velikoalbanskih ekstremista kojima je jedini cilj etnički čisto Kosovo i Metohija“.

Organizacije koje se bave ljudskim pravima zabrinute zbog Dejana Pantića saopštile su da su ozbiljno zabrinute zbog situacije u kojoj se nalazi bivši službenik kosovske policije Dejan Pantić.

„Naime, iz izjava advokata gospodina Pantića saznajemo da se on i dalje nalazi u bazi kosovske policije blizu prelaza na Jarinju i da ni njegovim advokatima ni članovima porodice nije dozvoljeno da ga posete ili da sa njim stupe u kontakt telefonom“, navodi se u saopštenju.

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Stjuart Manč rekao je u intervjuu za Tanjug da Kfor pažljivo prati situaciju na severu KiMi da je spreman za pružanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice svuda na KiM, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Povodom jučerašnjeg demoliranja tri srpska lokala u naselju Bošnjačka mahala, sinoć se oglasila kosovska policija. Navode da je lom izloga izazvala eksplozija šok bombe, kao i da se sumnja da su napravu bacili pripadnici „organizovanih kriminalnih struktura“.

Dodaju da se preduzimaju „intenzivne radnje“ u vezi sa ovim slučajem.

13.04 – Brnabić: Kurti pokazao pravo lice preteći nasiljem i smrću Srbima

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svetu pokazao pravo lice preteći smrću i nasiljem Srbima.

12.46 – Vučević pozvao Kfor da spreči nasilje i teror nad Srbima na KiM

Ministar odbrane Miloš Vučević pozvao je danas Kfor da spreči nasilje i teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji i da hitno odreaguje na opasne pretnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

12.41 – Zbog straha od policije mnogi korisnici ne dolaze u narodne kuhinje

Zbog velikog broja policajaca na ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice smanjen je broj korisnika narodne kuhinje u ovom delu grada koji moraju da prođu kroz Bošnjačku mahalu da bi stigli do kuhinje i preuzeli obrok.

11.49 – Dačić: Eliminacija uzroka dovodi do deeskalacije na KiM

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da eliminacija uzroka poslednjih događaja na Kosovu i Metohiji može da dovede do deeskalacije situacije na KiM.

11.28 – Petković: Zastrašujuće pretnje Kurtija, međunarodna zajednica hitno da reaguje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su zastrašujuće pretnje i poziv na likvidaciju koje je Srbima na barikadama uputio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti koji, kako je rekao, očigledno gubi živce pred demokratskim i miroljubivim odgovorom srpskog naroda.

10.28 – Kurti: Brinemo da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da, kako je naveo, brine“ da uklanjanje barikada na severu Kosovu i Metohiji „ne može isključiti žrtve, piše Gardijan.

08.29 – Đurić: Tajne optužnice protiv Srba na KiM neprihvatljiv vid političkog pritiska

Tajne optužnice protiv Srba predstavljaju neprihvatljiv metod političkog pritiska na inače obespravljeno srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, izjavio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

07.07 – Rode: Barikade ukloniti pre Božića, zahtev za povratak srpskih snaga apsurdan

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode smatra da barikade na severu KiM treba ukloniti pre Božića i da je zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na KiM „apsurdan i neprihvatljiv“.

(Pančevac/RTV)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.