SVAKA 2. DEVOJKA HOĆE IZGLED PLASTIČNE LUTKE I LIČE JEDNA NA DRUGU Dr Kovačević: Prćast nos i mačkaste oči vam u 40. DOĐU GLAVE!

10:07

20.12.2022

Podeli vest:

printscreen/YT

Sve više mladih devojaka u Srbiji odlazi na estetske intervencije kako bi ličile jedna na drugu, pokazalo je najnovije istraživanje.
Devojke već u srednjoj školi odlaze na estetske intervencije u želji da postignu izgled plastične lutke. Iako nemaju bore, zakazuju tretmane, a najnovije istraživanje pokazalo je da svaka druga mlada devojka u Srbiji želi da ima prćast nos, zategnuto lice, mačkaste oči, povećana usta i jagodice. Zašto je došlo do ovakve statistike, da li treba da se zabrinemo i koliko tretmani mogu negativno da utiču na mladu osobu, objasnio je u „Jutru“ na Prvoj dr Dalibor Kovačević, anesteziolog i stručnjak za estetiku.

„Estetika kao grana medicine zadnjih godina jako brzo napreduje, sa različitim tehnikama, tehnologijom, inovacijama, materijalima, svega onoga što nam omogućava da što bolje i kvalitetnije radimo određene procedure. To govorim sa profesionalne strane, ali pre svega nam je u interesu zdravlje pacijenata. S druge strane, estetika u današnje vreme ne poznaje granice.Gubi se granica za dob i dobijaju se finalni oblici da devojke liče jedna na drugu. Trebalo bi svi zajedno da se uključimo, lekari i roditelji, da se pruže informacije o granicama“, rekao je dr Kovačević.

Ipak, moć društvenih mreža učinila je svoje. Retko koja devojka u današnje vreme ne koristi popularne filtere, a stručnjak za estetiku smatra da je u njima glavni problem.

„Siguran sam da dobar deo uticaj na to ima današnji stil i tempo života, društvene mreže, a pre svega filteri. Devojke dođu i traže da izgledaju tako, što je nemoguće. Tamo vidite konture koje su savršene, a koje niko od nas ne može da ima. To lice je ispeglano do perfekcije, nema nijedne bore. Devojke žele da izgledaju tako, iako možda i ne znaju da neko sa takve fotke nije takav u realnosti. Malo koja devojka ima granicu“, rekao je dr Kovačević.

Podaci pokazuju da devojke vrlo mlade kreću u proces estetskih intervencija, potpuno nesvesne kako će izgledati u 40. godini.

„Nisam pristalica vrlo ranih procedura. Na licu sa 40 godina neće moći ništa da se uradi ili će se takvo lice mnogo izdeformisati. Kod mene je najmlađa pacijentkinja bila od 18 godina, u pratnji roditelja. U nekim zemljama kao što su Nemačka i Engleska, do 18 godine ne možete biti korisnik bilo koje procedure i strogo je kažnjivo. Kod nas u zakonu je da do 16. godine ne možete da radite estetsku proceduru. Ja puno volim estetiku. Mnogo je lepa i možete da nadoknadite sve što vam smeta. Razlika između leka i otrova je doza, tako je i u estetici. Kada se pretera, ne znači da je lepo“, rekao je doktor.

Žene su tražile velike količine filera, zbog čega je doktor nekoliko puta odbijao da uradi proceduru.

„Odbijao sam mnogo puta. Čak sam imao slučajeve da hoće da stave 2 ml filera, ja kažem da je nemoguće. Ona mi kaže da ima novac, da ulazi u rijaliti i da mora da uradi, ali kad je tolika veličina – jednostavno ne može. Ona je na kraju pristala, stavio sam joj tri puta manju količinu i bila je zadovoljna. Ne može da se dobije sve što se traži, ali tu sam da pomognem da se samopouzdanje podigne. Moramo da biramo lekara kod kojeg idemo. Estetika se sastoji od invazivanih i neinvazivnih procedura. Ne postoji operacija kod koje ne postoji rizik, koliko god da ste zdravi. Kod neinvazivnih niko ne razmišlja. Svi hrlimo jer je nešto jeftino“, upozorio je dr Kovačević.

(Pančevac/TV Prva)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.