FINALE SVETSKOG PRVENSTVA U FUDBALU: Argentina je šampion sveta!

15:52

18.12.2022

Podeli vest:

printscreen/tw: @_FaridKhan

Posle nestvarne utakmice, produžetaka i penal serije, Argentina je treći put u istoriji postala šampion sveta pošto je u finalu Svetskog prvenstva pobedila Francusku!

TOK MEČA:

Penal serija

1:0 – Siguran Mbape za Francusku.
1:1 – Precizan je Mesi za Argentinu.
1:1 – Udarac Komana brani Martines!
2:1 – Prednost Argentini donosi Dibala.
2:1 – Ceo gol je promašio Čuameni!
3:1 – Paredes pogađa.
3:2 – Kolo Muani drži Francusku u životu.
4:2 – Montijel postiže gol i rešava meč!

Argentina – Francuska 4:2 (3:3, 2:2). Gaučosi su novi prvaci sveta!

Argentina – Francuska 3:3. Penali!

120′ – Po jedna ogromna prilika na obe strane, ali su Ljoris i Martines odlično reagovali i spasli svoje timove.

117′ – Goooooool! Kilijan Mbape pogađa sa bele tačke za 3:3. Het-trik neverovatnog Francuza. Kakav spektakl od meča.

116′ – Penal za Francusku! Jedan od igrača Argentine je rukom izblokirao loptu u šesnaestercu, pa je Marčinjak još jednom pokazao na jedanaesterac.

114′ – Sve je manje vremena za Galske petlove…

110′ – Još deset minuta je ostalo do kraja drugog produžetka. Titula Argentini ili nas čeka novi povratak Francuza?

108′ – Goooool! Argentina vodi sa 3:2, strelac je Lionel Mesi! Posle odlične akcije Gaučosa, Lautaro je šutirao iskosa sa desne strane pravo u Ljorisa, lopta se odbila do Mesija koji ju je vratio u gol. Kunde je pokušao da je izbaci, ali je lopta prešla gol liniju.

Kraj prvog produžetka. Argentina – Francuska 2.2.

105′ – Šansa za Argentinu! Dobio je Lautaro loptu u šesnaestercu i šutirao, ali mu je Upamekano sjajnim klizećim ušao u šut i vrlo verovatno sprečio gol.

102′ – Dve promene kod Gaučosa. Lautaro Martines i Leandro Paredes su ušli umesto Hulijana Alvaresa i Rodriga de Paula.

100′ – Konkretniji Francuzi u produžecima. Deluju svežije, čini se da imaju više snage..

96′ – Izmena i u Francuskoj. Umesto Adrijena Rabioa, koji je dobio udarac u glavu, ušao je Jusuf Fofana.

95′ – Prvih nekoliko minuta proteklo je bez konkretnijih šansi. Usporili su ritam obe ekipe. Umor će sada biti bitan faktor.

Počeli su produžeci. Da vidimo ko će imati više snage i koncentracije.


Argentina – Francuska 2:2, idemo u produžetke!

90+7′ – Kakva šansa za Argentinu! Namestio se Leo Mesi i raspalio pod prečku, ali je Ljoris panterskom intervencijom izbacio loptu u korner.

90+4′ – Odlična šansa za Francuze da kreiraju potpuni preokret. Tiram je zahvatio volej iskosa sa leve strane, ali je Martines spasao Gaučose.

90′ – Osam minuta nadoknade vremena. Sve smo bliži produžecima.

83′ – Neverovatan povratak Galskih petlova. Pravi spektakl su priredili u samo dva minuta. I to pošto u skoro 80 nisu prikazali apsolutno ništa.

82′ – Gooooool! Francuska je izjednačila rezultat, ponovo je strelac Kilijan Mbape! Sjajno su Mbape i Tiram izbacili kompletnu odbranu Gaučosa, a potom je usledio snažan volej francuskog napadača sa 12 metara iskosa. 

80′ – Gooooool! Pogodio je Mbape sa bele tačke i smanjio zaostatak. Imaćemo potpunu dramu u završnici. Francuzi se nisu predali.

79′ – Penal za Francusku! Kilijan Mbape je probio po levoj strani i ušao u šesnaterac, gde ga je oborio Nikolas Otamendi.

70′ – Evo i nečega konkretnijeg od Galskih petlova. Pojavio se Mbape posle 70 minuta i posle solo prodora šutirao sa ivice šesnaesterca preko gola.

67′ – Konačno! Prvi šut na utakmici za Francusku. Kolo-Muani je probao glavom, posle kornera, ali je lopta otišla daleko od gola.

64′ – Prva izmena u Argentini. Umesto Di Marije ušao je Markos Akunja. Jasna namera selektora Lionela Skalonija da pojača odbranu ubacivanjem beka umesto krila.

60′ – Sat vremena igre, a Francuska i dalje nema nijedan šut ka golu. Ni u okvir, ni van. Kao da ne postoje Galski petlovi na terenu. Ne zna se ko je gori, Mbape, Grizman, Čuameni… Ni rezervisti Tiram i Kolo-Muani nisu doneli ništa dobro ekipi.

57′ – Ništa ne mogu da nprave Francuzi. U svakom smislu su nadigrani od Argentine.

52′ – Potpuna nemoć Francuza i od početka drugog poluvremena. Narodski rečeno, ne mogu da se sastave Galski petlovi. Apsolutno se ni za šta ne pitaju na terenu.

48′ – Još jedan odličan napad Gaučosa. Izradili su kompletnu odbranu Francuza, na kraju je Di Marija poslao loptu na drugu stranu ka De Paulu koji je iz voleja gađao pravo u Ljorisa.

46′ – Nije bilo promena u timovima na velikom odmoru.

Počelo je drugo poluvreme.

printscreen/tw: @sportsbriefcom

Poluvreme: Argentina – Francuska 2:0.

45+4′ – Ništa se važno ne dešava ni u nadoknadi. Sada već možemo da konstatujemo – katastrofalno izdanje Francuske u prvom poluvremenu. Sve sami „krompiri“ u statističkim kolonama uz šuteve u i van okvira gola, kornere…

45′ – Sedam minuta nadoknade u prvom poluvremenu, ali bi Francuzi najradije odmah u svlačionicu. Biće im potreban potpuni restart ukoliko žele da izbegnu težak poraz i ostanu bez titule.

41′ – Francuzi neprepoznatljivi. Toliko loše igraju da je selektor Didije Dešan morao da izvrši dve izmene i pre poluvremena. Iz igre su izašli Usman Dembele i Olivije Žiru, a u igri Markus Tiram i Randal Kolo-Muani.

36′ – Gooooool! Argentina vodi sa 2:0, strelac je Anhel di Marija! Kakav napad, kakva kontra Gaučosa. Neverovatno su izradili Francuze. Mesi je uposlio Alvaresa, ovaj izbacio Mekalistera, usledila je povratna na drugu stativu do Di Marije i rutinska egzekucija. 

30′ – Nastavlja se mnogo bolja igra Argentine. Francuzi za pola sata nisu uputili šut ka golu. Slabo, veoma slabo od branioca titule.

24′ – Da vidimo odgovor aktuelnog šampiona. Nisu Francuzi navikli da se nađu u podređenom položaju.

23′ – Goooool! Argentina vodi, strelac je Lionel Mesi! Rutinski je izveo jedanaesterac Leo, poslao Ljorisa u jednu, a loptu u drugu stranu, za erupciju na tribinama.

21′ – Penal za Argentinu!  Odlično je Di Marija predriblao Dembelea i ušao u šesnasterac, gde gda je krilni napadač Francuske oborio. Sudija Simon Marčinjak je istog momenta pokazao na belu tačku.

16′ – Najbolji napad Argentine! Probili su Gaučosi po desnoj strani, De Paul je poslao povratnu do koje je stigao Anhel di Marija, ali je sa 12-13 metara slabijom desnom nogom gađao daleko preko prečke.

12′ – Pokušavaju Galski petlovi da uvedu meč u sporiji ritam. Ne žure sa izvođenjem prekida i ubacivanjem lopte u igru.

10′ – Bio je kratak prekid zbog ukazivanja lekarske pomoći Ljorisu. Nastaviće francuski kapiten meč.

8′ – Još jedan pokušaj Argentine. Dobro je išla lopta u tom napadu, a sve je počelo od Lea Mesija. Na kraju je Rodrigo de Paul prihvatio pas pred šesnaestercem i šutirao snažno, od svega samo korner.

6′ – Konkretniji Gaučosi u ranoj fazi meča, ali Francuzi polako preuzimaju inicijativu.

5′ – Prvi udarac u okvir gola. Aleksis Mekalister je probao sa distance, ponovo je Ljoris bio dobro postavljen.

2′ – Opasan pokušaj Argentinaca, Hulijan Alvares je pobegao i šutirao iz okreta, ali je Igo Ljoris bio na mestu. Na kraju je signaliziran i ofsajd.

Počela je utakmica.

Sastavi

Poznato je u kojem će sastavu nastupiti Francuska. Najjači tim koji ima na raspolaganju selektor Didije Dešan šalje na teren.

Francuska (4-2-3-1): Ljoris – Kunde, Varan, Upamekano, T. Ernandez – Čuameni, Rabio – Dembele, Grizman, Mbape – Žiru.

Iznenađenja nema ni kada su u pitanju Argentinci, a veliki plus predstavlja povratak u tim Anhel di Marije.

Argentina (4-3-3): Martines – Molina, Otamendi, Romero, Taljafiko – De Paul, Mekalister, Fernandes – Di Marija, Alvares, Mesi.

Uoči meča

Došli smo do kraja. Posle nešto manje od mesec dana stigli smo i do finala Svetskog prvenstva u Kataru, a na stadionu „Lusail“ će zeleni pravougaonik pokazati ko je u ovom trenutku najbolja reprezentacija na svetu – Argentina ili Francuska.

Nije važno da li ćete igrati finale, već da li ćete u njemu slaviti pobedu. Niko ne pamti gubitnike, već samo one koji se uz konfete, pirotehniku i pesmu raduju na podijumu. Ako je ikada bilo glupo reći „važno je učestvovati“ to je trenutak kada dođete do poslednjem stepenika. Ovo je finale Svetskog prvenstva, možda i najveća utakmica u svetu sporta, kada pogledamo sve aspekte. Za ovo se živi, za ovo se veruje, o tome svaki klinac mašta, a matorac se divi.

 

(Sportal)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.