MEČ ZA ISTORIJU: ARGENTINA ILI FRANCUSKA Ko osvaja Zlatnu boginju po treći put? Francuzi igraju četvrto, a Argentinci šesto finale!

09:07

18.12.2022

Podeli vest:

printscreen/tw

Argentina ili Francuska, da li je došao trenutak da Lionel Mesi uđe u večnost i stane uz rame Dijegu Maradoni ili će Kilijan Mbape, Antoan Grizman i ostali asovi „trikolora” u istoriju kao treći tim koji je odbranio titulu, posle Italije 1938. i Brazila 1962. godine.

Jedno je sigurno – šampion će osvojiti treću titulu šampiona sveta u fudbalu.

Argentina igra šesto finale, a trofej čeka od Meksika 1986. godine, dok će Francuzi četvrti put igrati meč za titulu, a treći u 21. veku.

Finale počinje u 16 sati, na prelepom stadionu Lusail u Dohi, a glavni sudija biće Poljak Šimon Marčinjak.


„Ovo je timski rad, nijedan igrač ne može sam. Nije, dakle, samo reč o Mesiju i Mbapeu, mnogo je vrhunskih igrača u Francuskoj. Mbape je mlad, napredovaće još, njegove granice su visoko, ali on je jedan od onih koji mogu da nam naprave problem”, rekao je selektor Argentine Skaloni na konferenciji za novinare u Dohi.

On je priznao da ima šansu da sa selekcijom Argentine uđe u istoriju.

„Ja sam u poziciji o kojoj sanja svaki Argentinac. Ponosan sam i zahvalan na tome. Ovo je veliki trenutak za mene, za ovaj tim, ali najvažniji je put koji nam fudbal otvori. Iskustvo i momenti koji traju zauvek. Nadam se da će biti srećni, a ovo jeste utakmica za sva vremena”, dodao je selektor Argentine.

Skaloni je istakao da ima plan za selekciju Francuske.

„Plan igre je jasan, znamo kako da ih ugrozimo, a znamo njihove snage. Francuska je težak rival za procenu, jer je to tim koji može da se brani, može da igra sa loptom, može i da bude neverovatno brza u kontranapadima. Ovakve utakmice se igraju iz minuta u minut, svaki trenutak je važan”, zaključio je Skaloni, prenosi Tanjug.

Selektor Didije Dešan izjavio je da je uveren da „trikolori” mogu da pobede Argentinu u finalu Svetskog prvenstva i da na taj način odbrane planetarnu titulu, uprkos tome što će Argentina imati podršku oko 50.000 navijača.

„Argentinski tim ima veoma važnu podršku u svakom navijačkom smislu. To je strastvena nacija, koja živi za fudbal. Imaju i tu veliku želju zbog Lionela Mesija. Ceo svet, pa i poneko u Francuskoj, želi takav kraj. Ali, naš rival nije na tribinama, već na terenu”, naglasio je Dešan.

Francuska brani titulu na SP u Kataru, pošto je pre četiri godine u Rusiji u finalu savladala Hrvatsku 4:2.

„Argentina je iskusan tim, sedmorica igrača su igrala i pre četiri godine, ali to nije ista ekipa. Oni su imali dosta transformacija tokom turnira, možda može da ponudi nešto novo i u finalu, ali možemo i mi. Maroko je, recimo, u polufinalu igrao sa petoricom defanzivaca. I mi smo ih otvorili na vreme. Mislim da je ovaj tim sposoban da se prilagodi svemu”, dodao je selektor Francuske.

On je istakao da veruje da će francuski fudbaleri uživati na finalnom meču.

„Svaka velika utakmica je posebna i uvek postoji emotivna strana, ali i svaki igrač ima drugačiji temperament. To što su mnogi od njih imali važne mečeve, neki su bili i pre četiri godine, može da pomogne. Kao trener se trudim da ih oslobodim stresa i da važnost pretvorim u uživanje”, rekao je Dešan.

Francuska ima problema sa povređenim i bolesnim igračima, pošto nisu trenirali Dajo Upamekano, Adrijen Rabio, Orelijen Čuameni, Teo Ernandez i Kingsli Koman.

Rafael Varan i Ibrahim Konate trenirali su sa ekipom i biće spremni za finale sa Argentinom.

„Uradili smo sve da zaštitimo igrače. Videćemo, ima vremena”, poručio je selektor Francuske.

 

(Politika)

FRANCUSKA JE DRUGI FINALISTA, OČEKUJE NAS SPEKTAKL! Hrabri Maroko pokazao zube! (VIDEO)

MESI JEDAN, ALVAREZ DVA! Hrvatska ide kući, Argentina je prvi finalista Svetskog prvenstva! VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.