1. JANUARA KREĆU 3 POLASKA PANVOZA NA LINIJI PANČEVO-BEOGRAD Stevanović za Pančevac: Ovo je SAMO PRVA FAZA, a 2023. će se proširiti mreža

09:23

16.12.2022

Podeli vest:

Privatna arhiva

Građani Pančeva i Beograda od 1. januara moći će da koriste još tri polaska u jutarnjim špicevima iz Pančeva ka Beogradu i tri polaska u popodnevnim iz Beograda ka Pančevu i tako da pređu sa autobuskog na železnički prevoz. Ovo je za portal Pančevac potvrdio Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Naime, on je objasnio da će nova linija „Panvoza” početi da saobraća na relaciji Pančevo-Vojlovica-Beograd (Dunavski kolosek), te da je ovo samo prva faza, dok će krajem naredne godine početi druga faza, koja podrazumeva uspostavljanje saobraćajne linije „Panvoza” na relaciji Pančevo-Vojlovica-Novi Beograd, sa novim kompozicijama. Kako je naveo očekuje se da Srbija vozu nove kompozicije budu isporučene u avgustu 2023. godine. 

Stevanović je podsetio da, iako je bio izuzetno popularan u Pančevu, „Beovoz” prestao je da saobraća pre više od 10 godina i dodao:

Nažalost, trebalo je sačekati ovaj dug vremenski period kako bi se ponovo uspostavila linija na relaciji od Pančeva, Vojlovice ka Beogradu. Ne smemo biti neiskreni i da ne kažemo da kroz Pančevo sa šest polazaka saobraća voz na relaciji Vršac-Beograd, tako da su Pančevci imali putničku, železničku liniju na relaciji Pančevo-Beograd. Stara linija koja je nekada postojala kao linija „Beovoza” će se ubuduće zvati „Panvoz”, od 1. januara 2023. godine će početi da saobraćaja na relaciji, od Pančeva, Vojlovice do Dunavskog koloseka u Beogradu.

Kako navodi gradonačelnik Stevanović, za početak, u prvoj fazi postojaće tri polaska u jutarnjim špicevima iz Pančeva ka Beogradu i tri polaska u popodnevnim iz Beograda ka Pančevu. Smatra da je ovaj projekat veoma bitan za stanovnike Pančeva, jer smo, kako kaže, svedoci povećane migracije stanovništva upravo na ovoj relaciji:

Veliki broj naših sugrađana, ali i veliki broj stanovnika Beograda svakodnevno putuje na ovoj trasi, zbog intenzivnijeg drumskog saobraćaja stvaraju se gužve, na celoj trasi, naročito na Pančevačkom mostu. Uspostavljanjem „Panvoza”, uspostaviće se učestalija železnička linija koja će u mnogome doprineti da naši sugrađani, ali i stanovnici Beograda koji dolaze u Pančevo imaju alternativu od višestrukog značaja u vidu železničkog saobraćaja. Mislim da će ljudi kao i ranije, dok je „Beovoz” saobraćao na relaciji izmeću Pančeva i Beograda koristiti ovu železničku liniju kako bi stigli na odredište.

Stevanović otkriva i planove za drugu fazu projekta, čija bi realizacija trebalo da počne krajem naredne godine.

– U decembru 2023. godine sa usvajanjem reda vožnje za 2024. godinu, počećemo realizaciju druge faze, koja podrazumeva uspostavljanje saobraćajne linije Panvoza od Pančeva, Vojlovice do Novog Beograda, sa novim kompozicijama koje bi trebalo da budu isporučene Srbija vozu u avgustu 2023. godine, što će omogućiti i celodnevnu popunjenost s polascima iz Pančeva ka Beogradu, ali i iz Beograda ka Pančevu“ – Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.