LALINO ZLATO IZ CREPAJE: Specijalna nagrada porodici Đukić na Sajmu etno hrane u Beogradu za proizvod ZLATA VREDAN

11:32

14.12.2022

Podeli vest:

G.J.
Porodica Đukić iz Crepaje počela je pre 10 godina iz hobija da proizvodi bundeve i posle nekoliko uspona i padova uspela je da nametne tržištu svoj zdrav proizvod koji je postao veoma tražen širom Srbije.
Da se upornost isplati pokazalo se na nedavno završenom Sajmu etno hrane u Beogradu gde su dobili specijalno priznanje za kandirane špagete od bundeve sa dodatkom ruzmarina.
Đukići su počeli da uzgajaju bundeve na 10 ari,  a sad ih sa 4 hektara godišnje dobiju oko 80 tona. Imaju veoma zahtevan posao, jer sve rade ručno-od okopavanja i branja do prerade i pakovanja gotovih proizvoda. Marija Đukić kaže da je bundeva jedna velika gospođa:
– Ona zahteva veliku pažnju i požrtvovanost, jer samo tako iz nje možemo izvući maksimalne nutritavne vrednosti, jer nema kiselinu i nema šećera. Dobijamo  izuzetno zdrave proizvode koje mogu koristiti i bebe, a i mi od rođenja našoj deci dajemo razne kašice i namaze od bundeve.
Zdravi proizvodi od bundeve sve su traženiji poslednjih godina, jer jačaju imunitet i Đukići razmišljaju da uskoro povećaju proizvodnju, ali i da zadrže postojeći kvalitet:
– Planiramo da napravimo jednu hladnjaču gde bi smo skladištili bundeve čitave godine. U planu je i jedna sušara u kojoj bi je sušili, a vollei bi smo da podignemo proizvodnju, ali da ona ne postane industrijska, već da ostane porodična na kućnom pragu. Od finansija zavisi i šta ćemo od planiranog realizovati- ističe Dejan Đukić.

G.J.

Roditeljima u poslu pomažu i deca. Devetogodišnji Lazar je zadužen za čišćenje radionice, a osmogodišnja Milica ima malo drugačija zaduženja:
– Moj zadatak je da stavljam naše pune teglice u pasterizator i nije mi teško, mada bilo je malo naporno u početku, ali sad smo se uvežbali i više nema problema – kaže Milica.
Današnja jestiva nastala je iz divlje bundeve, koja vodi poreklo iz Gvatemale i Meksika. Pokazalo se da joj prija i banatska plodna zemlja i ne čudi što je ovde sa uvažavanjem nazivaju „velikom gospođom”, jer su je i Indijanci veoma cenili i svoje najmilije su sahranjivali sa bundevom u želji da na poslednjem putovanju imaju najlepšu hranu.
G.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.