DANAS JE BLAGDAN SV. LUCIJE: Čestitamo imendan svima koji nose ime Lucija, Lucijan, Lucijana! Evo šta na ovaj dan rade neudate devojke

14:18

13.12.2022

Podeli vest:

Printscreen/YT

Danas, 13. decembra je praznik Sv. Lucije. Srećan rođendan svima koji se zovu Lucija, Luca, Lucijan, Lucijana…

Za ovog zaštitnika vida i staklara, krojača, kovača, pisara, tkalja, vratara i zemljoradnika vezuju se brojne legende i običaji.

O Svetoj Luciji su poznate dve legende, a jedna datira iz 6. veka nove ere, prema kojoj je Sveta Lucija sicilijanska devica iz Sirakuze, koja je umrla mučeničkom smrću 304. godine kada je u Kataniji potražila lek za svoju teško bolesnu majku.

Prezirala je paganskog prosca koji je tada hteo da je pošalje u javnu kuću. Tu se žestoko opirala i pratili su je lomača i zapaljeno ulje, ali joj nisu naudili, pa joj je dželat mačem probio grlo.

Prema drugom predanju, sama je iskopala oči i poslala ih tom neželjenom udvaraču, a Bogorodica joj je zauzvrat dala lepše oči. Umetnici Svetu Luciju prikazuju kao nebesku isceliteljku očiju, a prepoznajemo je po bodežu i rani na vratu, po uljanici (kandilji) i očima koje drži na poslužavniku.

Do danas se u narodu očuvao običaj da se od parastosa Svete Lucije u pogledu vremenske prognoze poštuje preostalih 12 dana do Božića, gde svaki dan redom predstavlja mesece u godini, a postojano se veruje da će vreme tog dana biti takvo tokom celog meseca.

Osim toga, raširen je običaj da se pšenica seje na praznik Svete Lucije, kako bi do Božića dostigla svoju najveću lepotu i krasila trpezu, prostor ispod bora, pored jaslica ili nekog drugog pogodnog mesta.  Ovo žito se obično vezuje hrvatskom trobojnicom, a ponekad se u sredini ostavlja udubljenje da se u njega stavi sveća (tj. u čašicu, npr. za rakiju) i pali porodičnom molitvom tokom celog svetog Božića. dana, počevši od Badnje večeri.

Postoji nekoliko načina za sejanje pšenice, ali je najčešći onaj klasični: pšenicu stavite u malo vode preko noći da nabubri i kasnije uspešno proklija. Sledećeg dana se stavlja u posudu sa zemljom, rasprostire se preko rastresitog zemljišta po celoj površini, a u sredini se ostavi malo prostora za postavljanje sveća. Zatim se saksija stavlja na toplo mesto sa dosta svetla kako bi klijanje bilo što uspešnije.

Na dan Sv. Lucijine neudate devojke napisale su 13 beleški sa dečakovim imenom. Svakog dana u vatru se baca po jedan neotvoreni papir, a devojka će se udati za onog čije ime ostane napisano poslednje na papiru.

Sveta Lucija je obožavana kao zaštitnica slepih i slabovidih, obolelih od očnih bolesti, upale grla, krvarenja, zaštitnica je književnika, seljaka, sedlara i trgovaca, kovača, lađara i dr., a u svom rodnom gradu je čuvena bazilika Svete Lucije, mesto okupljanja mnogih hodočasnika. (fenix-magazin.de)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.