MASAKR NA NIKOLJDAN 1992. U SELU JOŠANICA KOD FOČE: Uhapšeno šestoro osumnjičenih za ratni zločin nad 56 srpskih civila, među kojima je bilo žena i dece

13:03

13.12.2022

Podeli vest:

YT/ATV

U Sarajevu i Goraždu uhapšeni osumnjičeni za ratni zločin nad Srbima

Na području Sarajeva i Goražda uhapšeno je šest osoba osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima tokom proteklog rata, kada je ubijeno 56 osoba među kojima je bilo žena i dece.

Akcija hapšenja je izvedena po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za ratne zločine, a sproveli su je policijski službenici SIPA, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče, u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 žrtava srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i dece.

Tokom napada spaljene su i uništene kuće i imovina ubijenih,žrtve su nakon zločina pronađene i identifikovane.

“Osumnjičeni se terete da su, kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade Armije RBiH, učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom”, navodi se u saopštenju.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je objavila TV Justice i analizu o neprocesuiranom zločinu koji se desio na Nikoljdan 19. decembra 1992. godine, kada je ubijeno više od 50 osoba srpske nacionalnosti, među kojima troje djece – dvoipogodišnja Danka, desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen.

Dušanka Višnjić-Lalović imala je 17 godina kada je preživela napad u selu Jošanica i kada su joj ubijeni otac i tetka.

“Ja molim sud i tužilaštvo, i ovaj put ih molim, da izvade predmet iz ladice i da ljudski to odrade, ako ni zbog čega drugog, onda zbog troje dece. Oni ništa nisu krivi. Mala Danka, šta je dete od dve i po godine znalo, nije znala ni kako se zove”, rekla je ranije Višnjić-Lalović za BIRN BiH.

Na vest o hapšenju za zločine u Jošanici u telefonskom pozivu rekla je da očekuje pravdu za ubistvo 56 civila.

“Sećanja ne blede, iako je prošlo 30 godina. Sećam se, slike su i sad pred mojim očima. Očekujem ovozemaljsku pravdu za počinioca ubistva dece čije je detinjstvo prekinuto, male Danke od dve i po godine, Dražena i Dragane, za ubistvo dve kompletne porodice Višnjić Stojke i Višnjić Vukadina, za 12 bračnih parova, za 21 ženu. Ponavljam, ako Jošanica nije zločin, onda zločin ne postoji”, kazala je Višnjić-Lalović.

Glasnogovornik Državnog tužilaštva Boris Grubešić za BIRN BiH nije mogao reći imena uhapšenih osoba.

(detektor.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.