DRAMA U PALIĆKOM ZOO VRTU: Ženku persijskog leoparda usmrtio mužjak, piton progutao majmuna

11:36

13.12.2022

Podeli vest:

Subotica.com

U Zoološkom vrtu na Paliću mužjak persijskog leoparda napao je ženku i ona je od zadobijenih povreda uginula.

Sonja Mandić, direktorka Zoološkog vrta, potvrđuje za „Blic“ da su izgubili ženku leoparda.

– Leopardi su bili zajedno smešteni u svom objektu u okviru EEP programa i od kada je krajem 2020. godine stigao mužjak iz Rima radili smo na njihovom spajanju pošto je cilj dolaska bio razmožavanje vrste. Posle više od dve godine upoznavanja, u septembru ove godine, spojili smo ih u istu volijeru – kaže Sonja Mandić.

Po njenim rečima ženka i mužjak persijskog leoparda su od tada bili danju bili zajedno, a noću su ih zatvarali odvojeno da bi smanjili mogućnost agresije i povreda pošto prilikom parenja mužjak zubima hvata za vrat ženku i tako je fiksira ispod sebe i često dolazi do ujeda.

– Više detalja za sada nemamo. Sledeće nedelje, zapravo odmah sutra, šaljemo izveštaje organizacijama u EEP programu, a telo ženke na obdukciju i ostalo što je uobičajeno u ovakvim situacijama. To je redovna procedura koju sada moramo da završimo – objasnila je Mandić za „Blic“.

Za medije je potvrdila još jedan nesvakidašnji incident koji se dogodio početkom prošlog meseca. Naime, u novembru je zmija, takozvani mrežasti piton, izašla iz terarijuma, otišla je do kaveza sa majmunima i usmrtila je ženku tamarina, staru 19 godina.

U Zoološkom vrtu kažu da je na terarijumu brava bila zabravljena, ali je zmija uspela da je razmrda i pomeri i izađe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.