OVO JE CENOVNIK SRBIJAGASA:  Evo koliko je skuplji kilovat gasa od januara

09:39

13.12.2022

Podeli vest:

Foto: Pixabay

 

Cena kilovat-časa gasa za domaćinstva, koji Srbijagas trenutno obračunava po ceni od 3,42 dinara, bez poreza, od januara će porasti na 3,79 dinara, što je rast cene za 11 odsto, tačnije 10,82 procenta, proizilazi iz upravo objavljenog cenovnika Srbijagasa.

Srbijagas je obavestio potrošače da će od 1. januara 2023. godine doći do povećanja cene prirodnog gasa za javno snabdevanje u proseku za 11 odsto ( bez PDV).

„Povećanje se odnosi na tarifu ‘energent’, a tarife ‘kapacitet’ i ‘naknada po mestu isporuke’ ostaju na istom nivou“, saopštio je Srbijagas.

Podsetimo, Agencija za energetiku u utorak je odobrila poskupljenje električne energije i gasa.

Kako je navedeno, prosečna cena prirodnog gasa za kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama u grupi „mala potrošnja“ (koja uključuje domaćinstva) u Srbiji, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju, od januara iznosi bez poreza i taksi 4,08 dinara po kWh (odnosno 4,50 dinara po kWh sa porezima i taksama).

Kako za portal N1 navode u ovoj Agenciji „ponderisana prosečna cena na nivou Republike Srbije izračunata je na osnovu planiranih odobrenih prihoda i planiranih odobrenih tarifnih elemenata svih javnih snabdevača i ona za potrošače iz grupe ‘mala potrošnja’ (koja uključuje i domaćinstva) iznosi 4,08 dinara po kWh bez poreza i taksi, a sa taksom za energetsku efikasnost i PDV-om ona iznosi 4,50 dinara po kWh“.

U Srbiji je, podsećaju u AERS, licenciran 31 javni snabdevač prirodnog gasa.

Kada je reč o električnoj energiji, prema novom cenovniku Elektroprivrede Srbije od 1. januara iduće godine kilovat-čas električne energije za građane u sve tri tarife – zelenoj, plavoj i crvenoj, bilo da je reč o jeftinoj ili skupoj struji, poskupljuje za gotovo 10 odsto, tačnije, za 9,98 odsto. A ne za osam odsto, kao što je najavljeno.

(N1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.