MI PITAMO ZA VAS Da li će se i dogodine deliti vaučeri za odmor u Srbiji?  Građani su ove godine za svoj odmor najčešće birali Zlatibor, Sokobanju i Vrnjačku Banju

15:42

12.12.2022

Podeli vest:

Pixabay

Našoj redakciji se u proteklom periodu javilo nekoliko čitalaca koji su se raspitivali da li će vaučeri za odmor u Srbiji biti dostupni iduće godine i da li će se nešto promeniti oko procedure za prijavljivanje. Ova pitanja su i razumljiva ako se uzme u obzir koliko se ovi vaučeri brzo podele, pa građani žele da se na vreme pripreme kako ne bi ostali bez ove subvencije.

Odgovor: Poslednja vest objavljena na samom kraju novembra potvrđuje da je Vlada Srbije i za 2023. godinu opredelila sredstva za novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji. Udruženje „Moja Srbija” pozvalo je tim povodom sve ugostitelje da se uključe u ovu akciju i da građanima omoguće što veći izbor objekata i destinacija.
Oko 200.000 građana imaće pravo na ove vaučere, a u ovu grupu spadaju svi nezaposleni, svi penzioneri, korisnici različitih naknada od države i radnici čija primanja ne prelaze 70.000 dinara. Spisak dokumentacije koju treba pripremiti i sva dodatna uputstva možete pronaći na internet prezentaciji udruženja „Moja Srbija” mojasrbija.rs.
Akcija pomoći domaćem turizmu na ovaj način je počela 2015. godine i država je do sada podelila oko 700.000 vaučera. Vaučer pokriva isključivo smeštaj u vrednosti 5.000 dinara po osobi, a sve preko toga finansira se lično. Građanima će za subvencionisani odmor tokom sledeće godine biti na raspolaganju više od 3.500 kategorisanih ugostiteljskih objekata. Očekivanja su da će se u narednom periodu još veći broj ugostitelja uključiti u akciju i da će prihodi od turizma opet zabeležiti rekordne rezultate.
Osnovna količina ovogodišnjih vaučera potrošena je za manje od mesec dana, ali zahvaljujući dodatnoj količini, koja je odobrena u junu, smeštajni kapaciteti su u potpunosti popunjeni do kraja novembra. Iz udruženja „Moja Srbija” ističu da veruju da će i tokom ove godine Vlada Srbije pronaći dodatna sredstva i dostići kvotu od 250.000 vaučera, što bi po njihovom iskustvu u značajnoj meri zadovoljilo potrebe građana Srbije.
Kao i u ranijem periodu, građani su i ove godine za svoj odmor najčešće birali Zlatibor, Sokobanju i Vrnjačku Banju, ali je veliko interesovanje vladalo i za Prolom Banju, Ribarsku Banju, Taru, Divčibare, Kopaonik, kao i za mnoga druga mesta u Srbiji.

Pančevac/D. Kožan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.