REM OBUSTAVIO RAD ZBOG UGROŽENE NEZAVISNOSTI I BEZBEDNOSTI Jovanović: Apelujem na to da se ne vrši pritisak na naše regulatorne agencije!

10:36

09.12.2022

Podeli vest:

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku o obustavi rada.

Kako se navodi u saopštenju, razlozi za tu odluku su brojni, ali su kulminirali činjenicom da je poslednjih dana „ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM-u“.

Savet REM-a je saopštio da su godinama unazad „izloženi pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora“, kao i da oni „direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu“.

„Međutim, nakon što na Konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S, pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu.

Raspisivanjem konkursa za tzv. petu dozvolu, pritisci su prerasli u otvorene pretnje. Bez obzira što je Zakonom zabranjen pritisak na članove Saveta i zaposlene u službama REM u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji pretnje postaju sve snažnije“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM danas nacrtan kukasti krst, uz akronim REM. Ista nacistička simbolika nacrtana je na istom mestu i pre nekoliko meseci.

„Jasno je kakvu poruku šalju ovakvi simboli. Prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisanim na fasadama, ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demokratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlja, linča i progona.

Ovakvi pritisci su u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima, koja se zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišljenja i nezavisnosti institucija“, kažu u REM-u.

Savet REM apeluje na sve političke činioce kojima je boljitak Srbije preči od ličnih interesa da stanu u odbranu nezavisnosti Regulatornog tela i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Ministar Jovanović: sloboda medija, bezbednost, sloboda rada izražavanja su apsolutni prioritet Vlade Srbije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović rekao je komentarišući štrajk zaposlenih u REM-u, da je REM naše regulatorno telo za elektronske medije, regulatorna nezavisna agencija i bilo kakav uticaj na njihov rad nije dozvoljen.

„Bilo kakav komentar mene kao ministra informisanja i uticaj na njihov rad je nedozvoljen. Apelujem na to da se ne vrši pritisak na naše regulatorne agencije. Tu si i RATEL i REM i ne mogu da sudim da li su neku odluku doneli brže ili sporije“, istakao je Jovanović gostujući na RTS-u.

„U tom smislu smo od prvog dana posvećeni tom poslu i realiziciji medijske strategije i akcionog plana i rada sa medijskim i novinskim udruženjima i da je sloboda novinara i njihovog izražavanja apsolutni prioritet“, kaže ministar.

 

(RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.