GALERIJA SAVREMENE UMETNOSTI: Danas otvaranje manifestacije XVII UAD – Umetnost, arhitektura, dizajn

08:44

09.12.2022

Podeli vest:

Printscreen/YT

PANČEVO – XVII UAD – Umetnost, arhitektura, dizajn ove godine biće održan od 9. do 23. decembra u Pančevu, pod nazivom „Staništa – Interdisciplinarni pristup“.

Učestvuju: Aistė Ambrazevičiūtė, Lea Vidaković, Nebojša Yamasaki Vukelić, Srđan Đurić, Aleksandra Letić, Konstantinos Petrović i Isidora Stojanović.

Selektorka i kustoskinja: dr Sonja Jankov.

„Izložba Staništa – interdisciplinarni pristup prikazuje nove i recentne radove savremenih umetnika, kao i arhitekata i filmskih umetnika koji stvaraju u domenu vizuelne umetnosti. Odabirom radova autora koji iz različitih disciplina, ali dominantno vizuelno, pristupaju tematici staništa, izložba predstavlja svojevrsni nastavak koji je u koncipiranje programa UAD-a uveden prošlogodišnjom izložbom, (De)konstrukcije prostora: arhitektura drugim sredstvima, a koju je Društvo istoričara umetnosti Srbije prepoznalo kao najuspešniju autorsku izložbu u 2021. godini. Temi staništa je ove godine pristupilo sedam savremenih umetnika i autora koji interdisciplinarno stvaraju na relaciji arhitektura–umetnost, fotografija–filmska režija i dizajn enterijera–umetnost, kroz medij instalacije, fotografije, digitalne umetnosti, video umetnosti, crteža i akvarela. Izložba ukazuje da se pojam staništa ne može promišljati samo iz jedne discipline, niti da je moguće izolovati ga od šire okoline i ekosistema. Staništa nisu pasivni, neživi entiteti, nego dinamična polja koja nas oblikuju i koja imaju velik uticaj ne samo na nas, nego i na sav život koji nas okružuje“, kaže selektorka dr Sonja Jankov.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.