MINISTARKA VUJOVIĆ NA „LOOK UP“ KONFERENCIJI: Sve je veći budžet za zaštitu životne sredine, u 2023. više od 18 milijardi dinara

19:40

07.12.2022

Podeli vest:

Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović otvorila je zvanično konferenciju u ime Vlade Republike Srbije i poručila da je Srbija svesna značaja zaštite životne sredine.

U uvodnom obraćanju ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, istakla je da je ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan suštniski povezan sa Zelenom agendom za Zeleni Balkan, te da podržava tranziciju, stimuliše ekonomski rast i podržava reforme da bi se Srbija približila tržištu EU.

Ona je istakla da je usvojen program razvoja cirkularne ekonomije, a biće usvojen i niz zakona koji se tiču zaštite životne sredine.

– Sve to potvrđuje našu stratešku implementaciju sa glavnim tekovinama EU… To su jedni od prioriteta Vlade. Budžet našeg ministarstva se konstantno povećava. U 2020. godini on je iznosio 2,7 milijardi dinara, a za 2023. godinu iznosi 18 milijardi dinara, istakla je ministarka.

Ona je napomenula i da je Srbiji potrebno oko 12,7 milijardi evra samo za usklađivanje sa propisima EU i to samo u okviru poglavlja 27. Najveći deo tog iznosa su, kako kaže, isključivo investiciona ulaganja, od čega 12,4 miliona evra ulaganja u sektoru voda. Kako je istakla trebaće nam i 8,4 milijarde evra za ulaganje u upravljanje otpadom.

– U oblasti upravljanja otpadom smo već napravili napredak, jer je odlaganje optada na sanitrnim deponijama poraslo sa 24 odsto 2020. na 34 procenta 2021. godine, navela je Vujovićeva.

Prioritet države i Ministarstva zaštite životne sredine je da ukloni sav istorijski otpad (opasan i neopasan) na teritoriji Srbije do nultog stanja, čime će se zatvoriti poglavlje nebrige o ovom otpadu, koji je nastao mahom dvehiljaditih godina u industrijskim postrojenjima preduzeća u stečaju ili u postupku privatizacije.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.