LOGARSKA DOLINA PROSLAVILA DECENIJU POSTOJANJA Veber: Urađeno je dosta toga kako bi Pančevcima približili slovenačku kulturu, tradiciju i jezik

14:55

07.12.2022

Podeli vest:

Logarska dolina

U Svečanoj sali Narodnog muzeja, 5. decembra, značajan jubilej – desetogodišnjicu uspešnog rada i delovanja – obeležilo je pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina”. Programu su prisustvovali Njena ekselencija Polonca Kosič, vicekonzul Ambasade Republike Slovenije u Beogradu, Elza Ajduković, ispred Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu, Đuriš Laslo, župnik Rimokatoličke crkve Svetog Karla Boromejskog, predstavnici kulturnih i javnih institucija s kojima Udruženje uspešno sarađuje, kao i veliki broj članova, prijatelja i gostiju iz ostalih udruženja Slovenaca iz Srbije: Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Vršca, Kovina, Velike Grede i Plandišta.

Govornici su istakli značaj postojanja Udruženja „Logarska dolina” za sam grad i pritom članovima uputili čestitke povodom jubileja. Konferansije je bila Sanela Nikolić.
Premijerno je prikazan dokumentarni film o slovenačkim društvima u Vojvodini, kao i nekoliko propagandnih filmova o prirodnim i kulturnim znamenitostima Slovenije. Svoj doprinos jubileju dali su i violončelista Bojan Tirmenštajn i pijanistkinja Jelena Olćan, koji su izveli Foreovu kompoziciju „Elegija”. Emotivan nastup imala je Miroslava Pupić, jedna od osnivačica i najaktivnijih članova Udruženja. Ona je ukratko ispričala poreklo svoje porodice, a zatim je otpevala lepu slovenačku pesmu, uz pratnju nekoliko članova Udruženja.

Na kraju programa gostima se obratio predsednik Udruženja Josip Veber. On se u svom izlaganju u kratkim crtama osvrnuo na aktivnosti koje je Udruženje imalo proteklih deset godina, ispričavši pritom i neke zanimljive anegdote vezane za svoju porodicu i događaje koje je organizovalo Udruženje. Na njegovu inicijativu početkom 2013. godine registrovano je udruženje koje okuplja građane slovenačke nacionalnosti s teritorije grada Pančeva i južnog Banata. Jedno je od najbrojnijih i najaktivnijih udruženja Slovenaca u Srbiji i osnovni cilj mu je negovanje slovenačke kulture, istorije, tradicije i običaja, kao i gastronomije, što se ogleda kroz okupljanja članova praćena kulturnim manifestacijama.
Sve aktivnosti organizuju se uz podršku Kancelarije za dijasporu iz Ljubljane, Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Grada Pančeva, kao i pančevačkih javnih i kulturnih institucija.

(Pančevac/S.Trajković)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.