spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoMEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE! NIU „MIIC” organizuje izložbu: Radove slati do kraja godine

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE! NIU „MIIC” organizuje izložbu: Radove slati do kraja godine

 

Zemlje članice Organizacije ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) usvojile su 16. novembra Deklaraciju o principima tolerancije i taj dan se u celom svetu obeležava kao Dan tolerancije. Da bi tolerancija postojala, mora postojati volja i spremnost da se prihvati nešto drugačije od onoga na šta smo navikli ili u šta lično verujemo.
Međunarodni dan tolerancije podseća sve ljude u svetu da je poštovanje i uvažavanje različitosti uslov mira, stabilnosti i napretka naroda i država. Mnoge stvari mogu biti različite: mišljenja, uverenja, stavovi, etnička pripadnost i religija, društvene razlike, boja kože, oči, visina, težina… Potrebno je samo prihvatiti da nismo svi isti i da je lepota u tome. Ako je neko drugačiji od nas, može samo da nam proširi vidike i obogati svakodnevicu.

Potrebno da deca uče o toleranciji

U saopštenju NIU „Makedonski informativni i izdavački centar” između ostalog stoji:
„Imajući u vidu da je Srbija složena i pluralna sredina, u kojoj žive pripadnici velikog broja etničkih zajednica, gde se govore različiti jezici i ispovedaju različita verovanja, ističemo da su za dalji razvoj i napredak društva izuzetno važni odnosi međunacionalnog poštovanja, solidarnosti i tolerancije. Potreba da deca uče o toleranciji proizilazi iz složene prirode društva u kome žive i iz potrebe da vode smislen i produktivan život, u kome su individualne i kolektivne razlike prednost, a ne nedostatak. Koristimo ovu priliku da podsetimo sve društvene aktere na reči Deklaracije Uneska o principima tolerancije u kojoj se navodi da tolerancija nije samo moralna, već i zakonska obaveza. Od poštovanja ovog zahteva zavise ljudska prava, osnovne slobode i mir, demokratija, vladavina prava i sveukupni napredak. Tolerancija mora da se promoviše kao aktivan stav, pa smo duboko uvereni da time dajemo skroman doprinos obrazovanju građana koji treba da budu otvoreni za druge kulture, sposobni da poštuju slobodu i ljudsko dostojanstvo svakog pojedinca i da rešavaju probleme nenasilnim sredstvima.”

Garantovanje ljudskih prava

U ovom tekstu NIU „MIIC” takođe piše:
„Svi možemo da se setimo da ljudska prava i ravnopravnost među ljudima nisu mogući bez tolerancije. Zato je neophodno omogućiti svakom pojedincu, bez obzira na naciju, veru, pol, invaliditet, socijalni status ili bilo koje drugo lično svojstvo, da ravnopravno uživa sva ljudska prava i slobode koje Ustav i zakoni Srbije garantuju svima. Zajedno moramo pronaći načine da pružimo šansu za dijalog, kulturu mira i nenasilja i stvorimo uslove za razvoj i prosperitet svih država, naroda i etničkih zajednica. Pozivamo vas da se zajedno, još odlučnije i uspešnije, izborimo s netolerancijom i diskriminacijom, da iskorenimo ove pojave i izgradimo društvo s ljudskim likom, u kome su ljudsko dostojanstvo i jednakost među ljudima neprikosnovene društvene vrednosti koje svesno prihvatamo kao društvo, jer bez njih nema mira, stabilnosti i napretka.”
U skladu s navedenim, izdavačka kuća NIU „MIIC” povodom Međunarodnog dana tolerancije organizovaće izložbu radova dece uzrasta od pet do sedamnaest godina pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka”. Kao mali učitelji, svojim radovima u različitim tehnikama pokazaće šta su stvarne vrednosti, šta ih muči i šta ih raduje, odnosno šta za njih znači tolerancija.
„Sigurni smo da niko neće ćutati pred njihovom kreativnošću, maštom, ali i promišljenošću, lucidnošću i duhovitošću. Svi pristigli radovi biće objavljeni u našem dečjem časopisu ’Sunica’, a svaki mali umetnik biće posebno promovisan, jer makedonska zajednica u Srbiji to sigurno zaslužuje. Mi, kao posebno miroljubiv narod, svakako smo jedan od promotera tolerancije, stoga ovim oglasom, svojevrsnim javnim pozivom, pozivamo sve naše najmlađe da se pridruže akciji i pošalju nam svoje crteže ili kompozicije na temu tolerancije”, navodi se u saopštenju.
Svi radovi se mogu poslati poštom na adresu Generala Petra Aračića 2c, 26000 Pančevo, ili skenirani na imejl miumiic.srb@gmail.com. Radove slati do kraja godine.
O. S.

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

OVO JE SEĆANJE NA ČUVENOG PANČEVAČKOG MAJSTORA Josif Veber – inovator precizne mehanike

Nekada su lepi, unikatni džepni, a potom ručni satovi bili vid prestiža. Onda je došlo vreme serijske proizvodnje časovnika i zidnih satova, a s...

KADA VEĆ ISCRPITE SVE OPCIJE KOD SVOG LEKARA Ambulanta za terapiju bola radi utorkom! Evo šta vam je...

Kada bol neprestaje i remeti san i fukcionisanje osobe vreme je da poseti ambulantu za terapiju bola koja se nalazi na prvom spratu Specijalističkog...

SREĆNO, DEČACI! Sjajan uspeh mladih Pančevaca: Brća Vuk i Aljoša Kanački šahisti o kojima će se tek pisati!

Pančevo se već decenijama diči dostignućima svojih sugrađana u šahu. U gradu na obali Tamiša organizovani su veliki svetski turniri, državni šampionati, a ova...

KO ZNA PASULj DA SPREMA, NE DRMA GA TREMA Papci, svinjski repovi i sastojci tajni

Prošlo je vreme tokom kog su svi izbegavali da kuvaju u kući: čak i pod klimom je bilo nepodnošljivo toplo. Dobro, pravila se sporadično...