spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoODRŽANI IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE U trci bile 24 manjine! Sve...

ODRŽANI IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE U trci bile 24 manjine! Sve proteklo u korektnoj i fer atmosferi

Prema informacijama Republičke izborne komisije, na izborima za članove nacionalnih saveta, koji su održani 13. novembra, bugarska nacionalna manjina je učestvovala s tri liste. Prema obrađenim informacijama Republičke izborne komisije, najveći broj glasova osvojila je lista „To smo mi” (61,82 odsto). Iza nje su grupa birača „Koreni” sa 26,67 i „Za Bugare u Srbiji” sa 9,63 odsto osvojenih glasova.
Mađarska nacionalna manjina je na izbore izašla s listom „Mađarska sloga”, koja je dobila 98,75 odsto podrške svog biračkog tela. Nacionalni savet poljske nacionalne manjine na izborima je učestvovao s listom „Svi srcem za Poljake” i osvojio 90,83 odsto glasova biračkog tela. Romska nacionalna manjina učestvovala je na izborima sa dve liste: „Srbija za Rome” je osvojila 95,57 odsto, dok je za listu „Za jedinstvo Roma” glasalo 3,08 odsto od ukupno prebrojanih glasova.

Bošnjaci glasali i za stranke

Ruska nacionalna manjina je na izbore izašla s pet lista, a najviše je dobila lista „Rusi u Srbiji”, 54,78 odsto. Slede liste „Ruska stranka” sa 15,38 i „Ujedinjeni Rusi Srbije” sa 17,32 odsto glasova obrađenog materijala. Lista „Jedan narod, dve države” dobila je 3,75 odsto, dok je lista „Mi smo Rusi” osvojila 7,69 odsto glasova. Lista slovenačke nacionalne manjine „Slovenci zajedno” dobila je 98,73 odsto podrške biračkog tela.
Birači rusinske nacionalne manjine na izborima za članove saveta ove manjine dali su listi „Rusinska budućnost” 12,21 odsto glasova. Najviše podrške dobila je lista „Rusi zajedno”, 46,56 odsto birača, dok je „Zajedno za Vojvodinu” osvojila 13,09 odsto. Lista „Za Rusine” dobila je 13,28 odsto, a „Matica Rusina u Srbiji” 13,59 odsto podrške. Lista „Slovaci zajedno” osvojila je 18,11 odsto, „Matica slovačka u Srbiji” 31,83 odsto, a lista „Nasleđe i budućnost” 42,48 odsto glasova.
Češka nacionalna manjina je na izbore izašla sa dve liste, od kojih su „Česi iz Srbije” osvojili 47,58 odsto, a „Česi” 50,98 odsto podrške biračkog tela. Albanska nacionalna manjina je svoje poverenje dala listama „Stranka za demokratsko delovanje” – 32,63 odsto, zatim „Pokretu za demokratski progres” – 20,06 odsto, „Alternativi za promene” – 25,38 odsto, dok je Demokratska stranka dobila 12,95, a Demokratska partija Albanaca 8,21 odsto glasova pripadnika albanske zajednice.
Nacionalna manjina Bunjevaca glasala je za članove saveta na tri liste, od kojih je lista „Složno za Bunjevce” osvojila 74,24 odsto, „Zajedno” 17,24 odsto, a „Sve u jednom krugu” 6,12 odsto glasova. Vlaška nacionalna manjina imala je jednu listu, „Srbija za Vlahe”, i dobila je 99,6 odsto podrške biračkog tela. Ukrajinska nacionalna manjina imala je dve liste, od kojih je „Senjuk” dobio 76,35 odsto, a „Kolomejka – Sremska Mitrovica” 22,53 odsto glasova biračkog tela. Zajednička lista „Podunavskih Nemaca” dobila je 98,97 odsto podrške izašlih birača.
Prema preliminarnim rezultatima, nacionalna manjina Aškalija dala je najviše poverenja listi „Za napredak Aškalija” – 35,94 odsto. Slede „Aškalije, ali zajedno” – 25,79, lista „Zajedno” sa 12,9 odsto podrške, kao i „Za pobedu Aškalija”, koja je dobila 23,04 odsto. Najviše glasova za članove saveta egipatska nacionalna manjina dala je listi „Da svi znaju za nas” – 69,1 odsto, zatim „Piramidi” – 15,33, pa „Esnafu” – 14,68 odsto.
Bošnjaci su najviše poverenja dali Demokratskoj stranci Sandžak, koja je prema preliminarnim rezultatima osvojila 35,57 odsto, zatim Stranci pravde i pomirenja – 31,92 odsto, Bošnjačkom jedinstvu – 27,1 odsto, Savezu za Sandžak i dobre Bošnjake – 3,94 odsto i Bošnjačkoj listi – 0,45 odsto. U Tutinu će biti ponovljeni izbori za ovaj nacionalni savet. Grčka nacionalna manjina imala je listu koja je osvojila 99,64 odsto birača.
Rumunska nacionalna manjina dala je 80,92 odsto podrške listi „Rumuni zajedno” i 16,65 listi „Rumuni za Rumune”.

Izabrana i četiri saveta putem elektorske skupštine

Pored manjina koje su svoje predstavnike birale za članove saveta na neposrednim izborima, četiri manjine su birale svoje predstavnike putem elektorske skupštine. To su hrvatska, goranska, makedonska i crnogorska nacionalna manjina.
Na izborima za članove Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine lista „Hrvati još na okupu” koju predvodi Jasna Vojnić osvojila je 29 mandata. Za tu listu glasalo je 80 od 83 prisutna birača. Na izborima za članove Saveta crnogorske nacionalne manjine pobedila je lista koju je predvodio Dragoljub Malović, za koju je glasalo 99 elektora i koja je dobila 23 mandata.
Izborna lista koju je predvodio Borče Veličkovski pobedila je na izborima za članove Saveta makedonske nacionalne manjine sa 56 glasova i osvojila sva 23 mandata. Na elektronskoj skupštini održanoj u Skupštini Republike Srbije 27 birača izabralo je petnaestočlani Nacionalni savet Goranaca. Birači su glasali za listu Amira Kajkuša, koja je dobila 26 glasova, a jedan glas je bio nevažeći.
Pravo glasa na izborima imalo je 456.199 birača.
O. Simjanovski

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

DANAS JE POSEBAN PRAZNIK! Ako kuća zablista na ovaj dan, privući ćete sreću i radost! IZBEGAVAJTE DA RADITE TEŽE...

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Časne verige Svetog apostola Petra. Posle smrti Isusa Hrista i vaznesenja poče strahovit progon hrišćanskog sveta koje je trajalo više...

SNEG ĆE SAMO JOŠ DANAS PADATI Od ponedeljka sunčano! Temperature od -1 do 5 stepeni!

Sneg će padati još danas, a u ponedeljak sunčani periodi. U Srbiji danas padavine prestaju, provejavaće tokom dana samo u brdsko-planinskim predelima. Temperatura ujutru od...

KOD TURSKE GLAVE U PANČEVU SE ONESVESTILA JEDNA OSOBA Hitno prevezena do bolnice!

U protekla 24 sata u Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Pančevo, ambulantnih pregleda je bilo 52, od čega sedmoro dece.  Stariji sugrađani su...

TRAGIČNA LJUBAV PROSLAVLJENE GLUMICE SONJE SAVIĆ: Sa njim je želela brak i porodicu

Naša proslavljena glumica, Sonja Savić, ostavila je neizbrisiv trag na domaćoj glumačkoj sceni, čitav region zadužila je svojim talentom, međutim - sudbina joj nije...

NA BOGOJAVLJENJE DOBILI NAJLEPŠI POKLON U ŽIVOTU: Rada iz Čačka u petoj deceniji na svet donela trojke, dve ćerke...

Ove godine, na Bogojavljenje Rada Karanac Lazović i njen suprug Milan Lazović iz Čačka, postali su roditelji troje novorođenčadi. Rada je na taj blagi...