BORČE VELIČKOVSKI: Samo napred u nove pobede! Budimo strpljivi i tolerantni. I budimo ponosni na svoje poreklo, dedove i pradedove

11:25

07.12.2022

Podeli vest:

O. Simjanovski

„Smatram da iskazano jedinstvo makedonske nacionalne zajednice u Srbiji treba da pruži novi kvalitet u pristupu rešavanju problema, pre svega u oblasti očuvanja manjinskih prava našeg naroda”, kaže Borče Veličkovski,  predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji.

PANČEVAC: Gospodine Veličkovski, prošao je još jedan izborni ciklus za izbor nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji. Kako ocenjujete izbore?
BORČE VELIČKOVSKI: Sami izbori, kao izbori, sprovedeni su na način koji bih ocenio boljim od prethodnog izbornog ciklusa i načina na koji ih je država organizovala. Izbori su organizovani u skladu sa zakonom, a nacionalni saveti su pre svega institucije kulturne autonomije, iako ih mnogi doživljavaju kao politička tela preko kojih se ostvaruju političke ambicije. To je svakako nešto što će morati da se rešava u vremenu koje je pred nama, od strane svih nas – i države i nacionalnih manjina.

• Po četvrti put ste izabrani za prvog čoveka Nacionalnog saveta MNZ u Srbiji. Kakav izazov za vas predstavlja ovo novo poverenje?
– Pre svega, želeo bih da zahvalim svim članovima naše zajednice koji su učestvovali u izbornom procesu i iskoristili svoje zakonsko pravo da biraju i budu birani. Naravno, novi mandat je sam po sebi izazov, posebno ako se ima u vidu da je po svim nepisanim pravilima mnogo teže steći poverenje u svakom narednom mandatu, u odnosu na prvi mandat, nebitno za koju funkciju se kandidujete. To znači da su aktivnosti iz prethodnog mandata Nacionalnog saveta prepoznate i ocenjene kao dobre, uz podršku za nastavak ovakvih zalaganja, bez obzira na probleme s pandemijom. Četvrti mandat je svakako velika čast, ali pre svega velika odgovornost da nastavimo sve započete aktivnosti u okviru naših strategija. Iskreno sam uveren da će ovaj mandat Nacionalnog saveta imati potrebnu snagu da ove aktivnosti sprovede u meri u kojoj su predviđene, ne odstupajući od pravila merljivosti i proverljivosti svih nas.

Privatna arhiva

• Šta će biti glavni prioritet Nacionalnog saveta u ovom mandatu?
– Opšte je poznato da nacionalni saveti svoje nadležnosti crpe iz zakona, u oblastima obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisma, kulture i informisanja, a to će svakako biti primarni zadaci Saveta – posebno aktivnosti u obrazovanju i informisanju. Manje je poznato da Nacionalni savet, pored primarnog rada koji proizlazi iz zakona, ima i niz dodatnih aktivnosti u okviru delovanja organizacija čiji smo osnivači. Takođe, rešavamo probleme naše zajednice i pružamo pomoć u skladu s mogućnostima. Imamo otvorenu komunikaciju i interaktivni odnos i s drugim organizacijama koje se bave sličnim pitanjima. Bez obzira na četiri osnovne oblasti, Nacionalni savet MNZ ima potrebu, ali i želju da u svoj rad uvrsti i mnoge druge stvari i aktivnosti i svakako ćemo nastaviti ovim tempom, kao što sam rekao, prema našim mogućnostima. Nastavićemo sve ono što smo do sada radili i što smo postavili kao standard u radu Nacionalnog saveta.
• Iskustvo je neminovno veliki saveznik, ali izazovi su ti s kojima se Nacionalni savet i vi morate suočiti. Šta mislite da će biti najveći izazov u narednom periodu?
– Više puta sam istakao da mi sam rad i organizacioni elementi u našoj zajednici nikada nisu predstavljali problem, već zadovoljstvo. Ali održavanje ravnoteže u zajednici je jedna od najtežih stvari. Ovo su izazovi s kojima se suočavam oduvek. Rekao sam to ranije i ponoviću: mi kao Makedonci i kao narod nismo imuni na spletkarenje, nedostatak samoanalize i samokritičnosti, bahatost, sujetu, mržnju. Sa svim ovim pojedinac često ne zna kako da se izbori, da shvati da se po svaku cenu ne može tek tako ići glavom kroz zid, da nam je potrebna tolerancija, samokritičnost i međusobno razumevanje. Što se tiče izazova u ostvarivanju naših prava, ući ćemo s potpuno novim i izmenjenim konceptom rada. Ovaj koncept će sadržati i neke kadrovske promene koje prirodno prate održavanje izbora, s ciljem što kvalitetnijeg i boljeg rada. Protekli mandat je pokazao te nedostatke, a svako je imao priliku da pokaže svoje vrednosti. Izborni ciklus je svakako deo procesa koji pruža demokratsku priliku, ali i demokratsko pravo da se napravi najbolji balans za budući rad. Kao trajni izazov, pored ostale tri zakonom definisane oblasti, naše aktivnosti u oblasti obrazovanja predstavljaju jednu od glavnih karika za očuvanje manjinskog identiteta.

• Kakvi su danas odnosi Nacionalnog saveta i državnih institucija i organa kako u Srbiji, tako i u Makedoniji?
– Od kada sam na čelu ove institucije, uvek sam se zalagao za postizanje što boljih institucionalnih odnosa Nacionalnog saveta i organa državne vlasti, kako u Srbiji, tako i u matičnoj zemlji. Dešavalo mi se više puta da su neki pojedinci pod uticajem svakodnevnog prisustva politike zamenili taj model funkcionisanja, pa smo često Savet i ja bili lično povezivani, zanimljivo, uvek sa onima koji su na vlasti, bez obzira na to da li se radi o matičnoj zemlji ili državi u kojoj živimo. Iako sam na to navikao, čudi me takva ljudska zloba, gde se profesionalizam tumači kao odanost partiji. Otuda i moj odgovor. Sve dok sam na čelu Nacionalnog saveta, insistiraću na širokoj saradnji sa svim relevantnim državnim i nedržavnim institucijama u naše dve zemlje i unutar međunarodne zajednice, bez obzira na politička kretanja. Na nama je da pre svega poštujemo zakon, a zatim da u okviru istog zakona ostvarujemo svoja prava u oblastima kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma.
• Za kraj, koja je vaša poruka Makedoncima u Srbiji i šire?
– Pa, uvek je ista stvar. Drage makedonske sestre, draga makedonska braćo, želim vam, gde god da smo, koliko god da nas je, da nikada ne zaboravimo da budemo prvenstveno ljudi, da činimo dobro, a ne zlo, da se ujedinjujemo i pomažemo jedni drugima i svim drugim narodima koji žive s nama i pored nas. Neka prvi baci kamen onaj ko nikada nije zgrešio. Hajde da prestanemo da gledamo trun u tuđem oku, a ne vidimo balvan u svom. Budimo strpljivi i tolerantni. I budimo ponosni na svoje poreklo, dedove i pradedove. Uz to, čuvajmo svoj identitet, samobitnost, čuvajmo svoju otadžbinu i svoju zemlju u kojoj živimo, radimo i predstavljajmo se na najdostojniji način. Neka vam predstojeći praznici budu srećni i plodni, uz želje za dobro zdravlje, radost i sreću. Za mnogo godina Makedonci!
O. Simjanovski

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.