spot_img
nekategorizovanoBORČE VELIČKOVSKI: Samo napred u nove pobede! Budimo strpljivi i tolerantni....

BORČE VELIČKOVSKI: Samo napred u nove pobede! Budimo strpljivi i tolerantni. I budimo ponosni na svoje poreklo, dedove i pradedove

„Smatram da iskazano jedinstvo makedonske nacionalne zajednice u Srbiji treba da pruži novi kvalitet u pristupu rešavanju problema, pre svega u oblasti očuvanja manjinskih prava našeg naroda”, kaže Borče Veličkovski,  predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji.

PANČEVAC: Gospodine Veličkovski, prošao je još jedan izborni ciklus za izbor nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji. Kako ocenjujete izbore?
BORČE VELIČKOVSKI: Sami izbori, kao izbori, sprovedeni su na način koji bih ocenio boljim od prethodnog izbornog ciklusa i načina na koji ih je država organizovala. Izbori su organizovani u skladu sa zakonom, a nacionalni saveti su pre svega institucije kulturne autonomije, iako ih mnogi doživljavaju kao politička tela preko kojih se ostvaruju političke ambicije. To je svakako nešto što će morati da se rešava u vremenu koje je pred nama, od strane svih nas – i države i nacionalnih manjina.

• Po četvrti put ste izabrani za prvog čoveka Nacionalnog saveta MNZ u Srbiji. Kakav izazov za vas predstavlja ovo novo poverenje?
– Pre svega, želeo bih da zahvalim svim članovima naše zajednice koji su učestvovali u izbornom procesu i iskoristili svoje zakonsko pravo da biraju i budu birani. Naravno, novi mandat je sam po sebi izazov, posebno ako se ima u vidu da je po svim nepisanim pravilima mnogo teže steći poverenje u svakom narednom mandatu, u odnosu na prvi mandat, nebitno za koju funkciju se kandidujete. To znači da su aktivnosti iz prethodnog mandata Nacionalnog saveta prepoznate i ocenjene kao dobre, uz podršku za nastavak ovakvih zalaganja, bez obzira na probleme s pandemijom. Četvrti mandat je svakako velika čast, ali pre svega velika odgovornost da nastavimo sve započete aktivnosti u okviru naših strategija. Iskreno sam uveren da će ovaj mandat Nacionalnog saveta imati potrebnu snagu da ove aktivnosti sprovede u meri u kojoj su predviđene, ne odstupajući od pravila merljivosti i proverljivosti svih nas.

Privatna arhiva

• Šta će biti glavni prioritet Nacionalnog saveta u ovom mandatu?
– Opšte je poznato da nacionalni saveti svoje nadležnosti crpe iz zakona, u oblastima obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisma, kulture i informisanja, a to će svakako biti primarni zadaci Saveta – posebno aktivnosti u obrazovanju i informisanju. Manje je poznato da Nacionalni savet, pored primarnog rada koji proizlazi iz zakona, ima i niz dodatnih aktivnosti u okviru delovanja organizacija čiji smo osnivači. Takođe, rešavamo probleme naše zajednice i pružamo pomoć u skladu s mogućnostima. Imamo otvorenu komunikaciju i interaktivni odnos i s drugim organizacijama koje se bave sličnim pitanjima. Bez obzira na četiri osnovne oblasti, Nacionalni savet MNZ ima potrebu, ali i želju da u svoj rad uvrsti i mnoge druge stvari i aktivnosti i svakako ćemo nastaviti ovim tempom, kao što sam rekao, prema našim mogućnostima. Nastavićemo sve ono što smo do sada radili i što smo postavili kao standard u radu Nacionalnog saveta.
• Iskustvo je neminovno veliki saveznik, ali izazovi su ti s kojima se Nacionalni savet i vi morate suočiti. Šta mislite da će biti najveći izazov u narednom periodu?
– Više puta sam istakao da mi sam rad i organizacioni elementi u našoj zajednici nikada nisu predstavljali problem, već zadovoljstvo. Ali održavanje ravnoteže u zajednici je jedna od najtežih stvari. Ovo su izazovi s kojima se suočavam oduvek. Rekao sam to ranije i ponoviću: mi kao Makedonci i kao narod nismo imuni na spletkarenje, nedostatak samoanalize i samokritičnosti, bahatost, sujetu, mržnju. Sa svim ovim pojedinac često ne zna kako da se izbori, da shvati da se po svaku cenu ne može tek tako ići glavom kroz zid, da nam je potrebna tolerancija, samokritičnost i međusobno razumevanje. Što se tiče izazova u ostvarivanju naših prava, ući ćemo s potpuno novim i izmenjenim konceptom rada. Ovaj koncept će sadržati i neke kadrovske promene koje prirodno prate održavanje izbora, s ciljem što kvalitetnijeg i boljeg rada. Protekli mandat je pokazao te nedostatke, a svako je imao priliku da pokaže svoje vrednosti. Izborni ciklus je svakako deo procesa koji pruža demokratsku priliku, ali i demokratsko pravo da se napravi najbolji balans za budući rad. Kao trajni izazov, pored ostale tri zakonom definisane oblasti, naše aktivnosti u oblasti obrazovanja predstavljaju jednu od glavnih karika za očuvanje manjinskog identiteta.

• Kakvi su danas odnosi Nacionalnog saveta i državnih institucija i organa kako u Srbiji, tako i u Makedoniji?
– Od kada sam na čelu ove institucije, uvek sam se zalagao za postizanje što boljih institucionalnih odnosa Nacionalnog saveta i organa državne vlasti, kako u Srbiji, tako i u matičnoj zemlji. Dešavalo mi se više puta da su neki pojedinci pod uticajem svakodnevnog prisustva politike zamenili taj model funkcionisanja, pa smo često Savet i ja bili lično povezivani, zanimljivo, uvek sa onima koji su na vlasti, bez obzira na to da li se radi o matičnoj zemlji ili državi u kojoj živimo. Iako sam na to navikao, čudi me takva ljudska zloba, gde se profesionalizam tumači kao odanost partiji. Otuda i moj odgovor. Sve dok sam na čelu Nacionalnog saveta, insistiraću na širokoj saradnji sa svim relevantnim državnim i nedržavnim institucijama u naše dve zemlje i unutar međunarodne zajednice, bez obzira na politička kretanja. Na nama je da pre svega poštujemo zakon, a zatim da u okviru istog zakona ostvarujemo svoja prava u oblastima kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma.
• Za kraj, koja je vaša poruka Makedoncima u Srbiji i šire?
– Pa, uvek je ista stvar. Drage makedonske sestre, draga makedonska braćo, želim vam, gde god da smo, koliko god da nas je, da nikada ne zaboravimo da budemo prvenstveno ljudi, da činimo dobro, a ne zlo, da se ujedinjujemo i pomažemo jedni drugima i svim drugim narodima koji žive s nama i pored nas. Neka prvi baci kamen onaj ko nikada nije zgrešio. Hajde da prestanemo da gledamo trun u tuđem oku, a ne vidimo balvan u svom. Budimo strpljivi i tolerantni. I budimo ponosni na svoje poreklo, dedove i pradedove. Uz to, čuvajmo svoj identitet, samobitnost, čuvajmo svoju otadžbinu i svoju zemlju u kojoj živimo, radimo i predstavljajmo se na najdostojniji način. Neka vam predstojeći praznici budu srećni i plodni, uz želje za dobro zdravlje, radost i sreću. Za mnogo godina Makedonci!
O. Simjanovski

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

TRENUTNA SITUACIJA U JKP GREJANJE Živković: Sanirana havarija, uskoro obnovljivi izvori energije! Nemamo uticaj na cenu gasa i...

Svake grejne sezone dešavaju se havarije koje izazivaju poremećaj u isporuci toplotne energije: prvi put ove godine, u toku protekle nedelje, dogodilo se da...

NADLEŽNI NAJAVILI VAŽNU VEST Zbirke zadataka za malu maturu u knjižarama! Komplet od 3i publikacije 1.100 dinara!

Nadležni su najavili, a do zaključenja ovog izdanja našeg lista to u pančevačkim knjižarama nisu mogli da nam potvrde, da će ove nedelje zbirke...

ŽUPNI DOM U OPOVU: Predstavljena monografija Hrvati u Banatu! Ovonije obična knjiga! VIDEO

OPOVO–  Promocija i predstavljanje knjige „Hrvati u Banatu: doseljavanje, tradicijska baština, identitet“, na kojoj su govorili profesorka književnosti Klara Dulić Ševčić, vd direktorka Zavoda...

DANAS NAJHLADNIJI DAN Očekuje nas mraz, a uveče SNEG Najniža temperatura -6! Pogledajte kakvo nas vreme očekuje narednih...

U Srbiji danas ujutru malo hladnije, uz slab do umeren mraz, a u toku dana promenljivo oblačno, uz kraće sunčane intervale. Kratkotrajan sneg očekuje se...

KOD TURSKE GLAVE U PANČEVU SE ONESVESTILA JEDNA OSOBA Hitno prevezena do bolnice!

U protekla 24 sata u Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Pančevo, ambulantnih pregleda je bilo 52, od čega sedmoro dece.  Stariji sugrađani su...