MALI GLUMCI DOKAZALI DA DOBRO UVEK POBEĐUJE: Evo zašto je deo aktera bio kostimiran crnim kesama za đubre

10:30

07.12.2022

Podeli vest:

J.F.

Devetnaesti jabučki Dečji pozorišni festival održan je proteklog vikenda, kada su mališani mogli da vide šest predstava, u organizaciji Doma kulture „Kočo Racin”, i to zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Grada Pančeva.
Direktorka jabučke kulturne ustanove Marijana Zagorac zahvalila je svima na pomoći i izrazila zadovoljstvo odzivom dece, kao i time što je velika sala bila popunjena do poslednjeg mesta.
Prvi dan, u subotu, 26. novembra, bio je posvećen nastupima domaćih grupa, počev od pozorištanca „Mali princ”, koje je izvelo komad pod nazivom „Na livadi kriza”, čiji je tekst napisao Predrag Jovčić, a režiju potpisala Ivana Ivanovski, koja je rekla da je tema ovog komada ekologija.
– Hteli smo da ukažemo na to da nije dobro zagađivati okolinu. Tako je deo aktera bio kostimiran crnim kesama za đubre, a likove „upečatljivih” naziva Smradica, Bazdojka i Štroka, pored mene, igrale su i Anastasija Đokić i Milica Trajčić. Protiv zagađivača su se borili oni koji hoće da očiste livadu: Ružicu je igrala Hana Božinović, Zelenka je glumila Teodora Trimovski, bumbara – Maša Gađeša, a zeca – Vukašin Petrovski. Naravno, na kraju je dobro pobedilo. Sama predstava traje pola sata i svi glumci su, izuzev moje malenkosti, učenici od drugog do osmog razreda. Drago mi je i da su deca u publici lepo reagovala i učestvovala tako što su navijala da pobedi pravedna strana – istakla je Ivana Ivanovski.
Nakon toga su usledile predstave „U potrazi za Ljubicom” i „Vaše visočanstvo” u izvedbi „Glumionice”, koju vodi dramski pedagog Simona Stanković.
– Oba komada su edukativnog i muzičkog karaktera, na teme kao što su prijateljstvo, ljubav i borba dobra i zla, s tim da na kraju, kao i uvek, dobro pobeđuje. Inače, u predstavama je glumilo četrdeset petoro dece između tri i dvanaest godina i, što je veoma bitno, svi su Jabučani – navela je Simona Stanković.
Subotnji program su zatvorili učenici četvrtog razreda Osnovne škole „Goce Delčev”, koji su u predstavi „Da ne zaboravimo da se igramo” poručili drugarima da ostave telefone i podsete se starih igara kao što su „laste, prolaste”, „ide maca”, ringeraja, žmurke… Komad je režirao nekadašnji direktor Doma kulture i nastavnik muzičkog Milorad Maksimović, a u njemu je učestvovalo dvanaestak đaka, pod vođstvom učiteljica Marijane Savić i Silvije Erdeljanac.
Drugog dana, u nedelju, 27. novembra, nastupili su gosti, a festival je poneo međunarodni predznak, jer su gosti iz Makedonije, članovi Dramskog studija Tetova, odigrali predstavu „Čarobna kutija”.
– Pripremili smo edukativnu predstavu koja govori o moralnim vrednostima. Komad je na makedonskom jeziku, ali sam siguran da će mališani razumeti i učestvovati u dramskoj radnji – rekao je Igor Bačovski, predsednik i rukovodilac Dramskog studija iz Tetova.
Potom je beogradski dečji teatar „Maksimus art” izveo „Italijanskog berberina”, a zavesu na ovogodišnji događaj koji godinama organizuje jabučki Dom kulture spustilo je zrenjaninsko pozorište „Zvezdica” komadom „Negde preko sedam brda”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.