VUČIĆ STIGAO U TIRANU: Čini mi se da je uvek bolje biti za stolom! Ako niste za stolom onda ste na meniju VIDEO

09:50

06.12.2022

Podeli vest:

Printscreen/Pink

 

Prdsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Tirani, gde učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana.

– Čini mi se da je uvek bolje biti za stolom, jer ako niste za stolom, onda ste na meniju – poručio je predsednik iz Tirane.

Predsednik je kazao da je Srbija nezavisna zemlja, ali da isto tako zna svoje obaveze prema Evropskoj uniji. Rekao je da će danas biti mnogo značajnih ljudi na samitu, kao i da je tu da brani pozicije Srbije.

– Srbija je nezavisna, nekome je lakše da nas kritikuje i kaže da smo suviše bliski sa Rusijom jer nema šta da nam zameri – naveo je Vučić.

Vučić će prisustvovati potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Tokom Samita u glavnom gradu Albanije Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar de Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute.

VUČIĆ U TIRANI: Predsednik prisustvovao potpisivanju Roming deklaracije, a potom se sastao sa Fon Der Lajen

Prve učesnike na crvenom tepihu u Kongresnoj palati, kao domaćin dočekuje albanski premijer Edi Rama.  Vučić je razgovarao sa Ramom nekoliko minuta pre nego što se obratio medijima.

 

 

Pogledajte dolazak lidera 

U Tiranu dolaze i Emanuel Makron, Ursula Fon der Lajen, Olaf Šolc i drugi najviši zvaničnici, zbog čega je centar grada zatvoren za saobraćaj, ali i protesta koji je najavio opozicioni albanski političar Salji Beriša iz Demokratske partije.

 

Veliki broj pripadnika policije u gradu 

U gradu je raspoređen veliki broj pripadnika policije, a po krovovima Kongresne palate se mogu videti i snajperisti.

Prisustvuje i veliki broj medijskih ekipa, iz regiona i cele Evrope.

Beriša najavio proteste

Beriša će organizovati protest opozicije protiv Edija Rame, koga inače optužuje i za saradnju sa Aleksandrom Vučićem i Otvoreni Balkan, ali i zaostajanje Albanije u evropskim integracijama.Policija nije dala dozvolu Demokratskoj stranci da održi protest, ali je Beriša izrazio rešenost da ga organizuje, objavio je albanski Juronjuz. Beriša je naglasio da će danas opozicija ispuniti ulice i trgove Tirane, kao i da će protestovati ispred zgrade vlade, kako bi odbranila evropske vrednosti, koje, kako tvrdi, ugrožava albanski premijer Edi Rama.

Beriša je ranije organizovao proteste protiv dolaska predsednika Srbije u Tiranu na skupove Otvorenog Balkana, tvrdeći da inicijativa Otvoreni Balkan služi za srpsku hegemoniju.

Samitom u Tirani će predsedavati predsednik Savet EU Šarl Mišel.

Prema zvaničnoj agendi samita u Tirani predviđeno je od 10 potpisivanje sporazuma EU i zemalja Zapadnog Balkana o smanjenju cena rominga, posle čega će biti održane plenarne sesije.

Na kraju je predviđena i zajednička konferencija za medije na kojoj će govoriti predsednik Šarl Mišel, Fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama.

Učesnici samita treba da usvoje i deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU za zemlje ZB i ubrzanje tog procesa.

(Novosti/Pink)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.