DAČIĆ RAZGOVARAO SA LAJČAKOM: Srbija konstruktivan partner u dijalogu

17:57

05.12.2022

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom izjavio je da je Lajčak još jednom mogao da čuje da je Beograd konstruktivan partner, kao i da će nastaviti da se zalaže da se svi problemi rešavaju dijalogom.

Ivica Dačić je izjavio da je Miroslav Lajčak imao glavni sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što je jedan deo njegovog rada, dok je drugi u vezi sa radom Ministarstva spoljnih poslova jer, naveo je, postoje i druge teme koje nisu samo vezane za proces dijaloga.

„Mislim da je Lajčak još jednom mogao da čuje da je Srbija konstruktivan partner, da ćemo nastaviti naše principijalno zalaganje da se svi problemi rešavaju dijalogom, kao i da  sve ono što se dešavalo na KiM, svih ovih meseci eskalacije koje su dolazile od strane prištinskog rukovodstva“, naveo je Dačić.

Dodao je i da tokom eskalacija nisu mogli da se bave normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

„Niste imali vremena da se bavite ozbiljnijim pristupom, odnosno kako kažu glavnom temom – normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, nego su se svi bavili deeskalacijom, odnosno rešavanjem kriznih situacija. Takvih je sa Kurtijem bilo skoro svake nedelje“, rekao je šef diplomatije.

Naveo je i da Kurti „nije dozvolio referendum, građanima da glasaju na izborima, slali su stalno policiju na sever, kao i događaji  oko registarskih tablica, koji su bili  potpuno nepotrebni“.

„Sada raspisivanja izbora u opštinama na severu, gde se rizikuje jedna nova eskalacija, pa na kraju sa ovim što se desilo sa imenovanjem ‘njegovih Srba’ sa željom da aminuju i daju legitimitet onome što on želi da time zaokruži nezavisnost Kosova“, istakao je Dačić.

„Lajčak želi da se stvore uslovi za dijalog“

Prema njegovim rečima, Lajčak dolazi upravo sa željom da se stvore određeni uslovi da se nastavi dijalog.

„Pre svega, na najvišem nivou, na tu najvažniju temu, da bi pre nastavka trebalo da se reše upravo ovakva pitanja koja nastaju različitim eskalacijama, a naročito kada se zna da je pristup Beograda veoma korektan. Želimo da se ispuni ono što je dogovoreno, da se realizuje potpisano u Briselskom sporazumu. Spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima, čak i onima koji nam se ne sviđaju, s tim što se tačno zna šta su našu crvene linije“, rekao je Dačić.

Objasnio je da pod crvenim linijima misli na „realizaciju potpisanog, da nema članstva Kosova u UN jer bi to bilo zaokruživanje njihove lažne nezavisnosti, kao i da nema fizičkog ugrožavanja naroda na KiM“.

„Očigledno je da postoji želja da se posle Nove godine ozbiljnije pristupi tom pitanju, ali toga neće biti ukoliko se ponašanje Kurtija uvede u nešto što se može očekivati predvidivim, odnosno za njega je predvidivo ono što on radi, predvidivo za međunarodne posrednike“, naveo je Dačić.

„Celoj Evropi jasno da je Srbija konstruktivna“ 

Smatra i da su međunarodni predstavnici dovedeni u situaciju da „ne znaju koju će pre tačku zatvarati“.

„Da li pre jednu ili drugu, paralelno da zatvore, sve one rupe na brodu da ne bi brod potonuo. Upravo u toj situaciji se nalaze u ovom trenutku. Mislim da je svima njima jasno i da cela Evropa vidi ko je konstruktivan, da je to Srbija“, rekao je Dačić.

Kaže i da su mišljenja da se „samo oštrim stavom prema Prištini može doći da se uopšte može raspravlja o ozbiljnim temama: od ovih koje su praktično gašenje svih konflikata koje izaziva Kurti“.

O usklađivanju sa politikom EU

Dačić tokom sastanka sa Lajčakom rekao je da će Srbija nastaviti da radi na daljem usklađivanju svoje vizne politike sa evropskom viznom politikom kada su u pitanju treće zemlje i najavio donošenje odgovarajućih odluka u narednom periodu, navodi se u saopštenju ministarstva.

Naglasio je da će Srbija nastaviti da bude kooperativan i solidaran partner kada je reč o ilegalnim migracijama.

Ministar je ukazao da će Vlada nastaviti sa posvećenim radom na reformskom procesu, kao i da će nastojati da poveća procenat usaglašavanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, ukazao je da je cilj dijaloga da dve strane postignu obostrano prihvatljivo rešenje, kaže se u saopštenju.

Podsetio je da razgovori u okviru dijaloga obuhvataju tri nivoa: normalizaciju odnosa, ispunjavanje već postignutih sporazuma u okviru dijaloga i rešavanje tekućih pitanja.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.