PREDSTAVA „ZOVEM SE GORAN STEFANOVSKI“ ODUŠEVILA BEOGRADSKU PUBLIKU Mićunović: Ta patriotska priča, potraga za domom i nekako ta tema i mene lično dodiruje

14:34

03.12.2022

Podeli vest:

Privatna arhiva

U prepunoj sali Beogradskog dramskog pozorišta, u okviru RUTA Triglav festivala, Dramsko pozorište iz Skoplja odigralo je predstau „Zovem se Goran Stefanovski“. Ovo nije prvo izvođenje predstave u Srbiji, naime, pozorište je ove godine gostovalo na festivalima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, gde je osvojilo značajne pozorišne nagrade. Tekstovi Gorana Stefanovskog kao hronika jednog vremena aktuelni su i izvode se u pozorištima na zadovoljstvo njegovih čitalaca i pozorišne publike, kaže za „Pančevac“ Branislav Mićunović, režiser.

– Drago mi je da je predstava ovako dobro prihvaćena večeras na festivalu. Nakon poziva BDP-a, vrlo brzo sam odlučio da to bude jedan od komada Gorana Stefanovskog. Međutim, kada sam „zaronio“ u njegovu divnu, ogromnu literaturu, shvatio sam da bih mogao da napravim neki presek. To je ta patriotska priča, potraga za domom i nekako ta tema i mene lično dodiruje, zato što smo Goran i ja bili dugogodišnji prijatelji. Ova predstava ne samo što se tiče vremena, ne samo da se tiče njegove literature, nego je to i moj omaž prijatelju, Goranu Stefanovskom, koji više nije među nama, kaže Mićunović.

Predstava „Zovem se Goran Stefanovski“ autorska je adaptacija zasnovana na selekciji drame i montaži scena iz sedam drama Gorana Stefanovskog nastalih u periodu od 1987. do 2021. godine. Goran Stefanovski je veliko ime, ikona u Makedoniji, ali i šire, na Balkanu, pa i u Evropi. Prava je čast i privilegija bila igrati u ovoj predstavi, kaže glumac Meto Jovanovski.

– Publika je večeras bila zaista prekrasna, što je najvažnije za nas glumce. Goran Stefanovski, sam po sebi, za Dramsko pozorište je ikona. Igrao sam u velikom broju njegovih predstava. Bio je predobar čovek i prijatelj, ali u samom svom stvaralaštvu kao vulkan, obuhvatio je mnogo tema, kako lokalnih, tako i evropskih. Dramaturgija u ovoj predstavi je specifična, jer su uzeti različiti komadi, ali svaki za sebe je moćan. Ovaj tip dramatizacije i ova glumačka ekipa napravili su nešto što se zove pozorište, istakao je Jovanovski.

Uloge u predstavi igraju glumci: Biljana Dragićević – Projkovska, Jelena Žugić, Meto Jovanovski, Sofija Kunovska, Sonja Stamboldžioska, Ana Dimitrova, Dragan Spasov – Dac, Igor Angelov, Zlatko Mitreski, Stefan Vujisić, Damjan Cvetanovski i Saša Dimitrievska.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.