SRPSKA LISTA: Odluka o imenovanju Nenada Rašića za ministra u Kurtijevoj vladi je protivustavna! Rašić: Postoji jedan zadatak a to je biti bolji ministar od prethodnih

13:09

01.12.2022

Podeli vest:

Kabinet AK

Srpska lista saopštila je da je, protivustavna odluka da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u Vladi u Prištini, bez saglasnosti srpskih poslanika, najbolji primer autokratskog, diktatorskog, neustavnog, nezakonitog, i antisrpskog delovanja kosovskog premijera Aljbina Кurtija.

Kako se navodi u saopštenju, nakon kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma, Кurti je još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine ako su u interesu srpskog naroda.

„Кonkretno ovim imenovanjem Aljbin Кurti je prekršio član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Кurti nije učinio, niti Rašić ima podršku naših poslanika“, navode iz Srpske liste.

Navode da je protivustavno imenovanje Nenada Rašića plod delovanja Кurtija da uz sebe ima lojalne Srbe kojima će lični interes biti ispred nacionalnog, a koji nemaju nikakvu podršku srpskog naroda na Кosovu.

Dodaju da će protiv „diktatorskog poteza Aljbina Кurtija poslanici Srpske liste podneti žalbu Ustavnom sudu, koji će bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da se radi o kršenju ustava i kršenju prava srpskog naroda“.

„Ovim se pokazalo koliko je bilo strateški važno da se verifikuju mandati poslanika Srpske liste u Skupštini u Prištini, i ne dozvoli da umesto Srpske liste neki Кurtijevi Srbi dođu u poziciju da odlučuju o interesima srpskog naroda“, naglasili su iz Srpske liste.

Rašić očekuje da će imati putu podršku premijera Aljbina Kurtija.

„Suštinski je stvarno važno da dobijemo jednog predstavnika koji bi bio autentičan kosovski Srbin i koji bi iskreno radio u interesu građana, pre svega Srba i ostalih zajednica ali ne na štetu Albanaca. Postoji jedan zadatak a to je biti bolji ministar od prethodnih ministra. S obzirom na njihove rezulate ili bolje reći njihove loše rezultate, moj posao neće biti težak u smislu biti bolji od njih. To su moja generalna očekivanja. Mi kosovski Srbi moramo već jednom da se uzmemo, ono što stara poslovica kaže `use i u svoje kljuse`“, zaključio je Rašić.

„Premijer Kurti čestitao je  Rašiću na novoj institucionalnoj dužnosti i odgovornosti u Republici Kosovo“, stoji su saopštenju Kurtijevog kabineta.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.