spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoDIREKTOR JKP ZELENILO DANILO BJELICA: Bojenje stvarnosti koloritom cveća! Narodna bašta blista

DIREKTOR JKP ZELENILO DANILO BJELICA: Bojenje stvarnosti koloritom cveća! Narodna bašta blista

Grad Pančevo je prethodnih godina veliko gradilište. U skladu s rekonstrukcijom brojnih gradskih ulica, skverova i centralnog gradskog trga, bilo je potrebno hortikulturno opremiti novoizgrađene javne zelene površine.
Zato je tokom 2022. godine JKP „Zelenilo” bilo angažovano na velikom broju različitih aktivnosti, a o njima smo razgovarali s Danilom Bjelicom, direktorom tog javnog preduzeća.

Narodna bašta blista

Nakon završetka radova na obnovi Trga kralja Petra I, koja je obuhvatila zamenu vodova instalacija, popločanih površina staza i platoa, izgradnju dečjih igrališta i postavljanje mobilijara, JKP „Zelenilo” je posadilo nove sadnice drveća lišćara, četinara, ukrasnog žbunja i cveća. Da bi zelena površina poprimila konačan izgled, negovan travnjak u tome igra važnu ulogu. Danilo Bjelica kaže:
– Grad Pančevo je odvojio sredstva u ovoj godini za potrebe projektovanja i izgradnje automatskog zalivnog sistema na oko 6.000 kvadratnih metara zelenih površina na centralnom trgu, a JKP-u „Zelenilo” poverena je ova investicija. Prema prethodno izrađenom projektu zalivnog sistema, izvedeni su radovi na njegovoj ugradnji. Po završetku postavke sistema, početkom jeseni, pristupilo se nivelaciji zemljišta i setvi semena trave. Travnjak je formiran u očekivanom periodu, zahvaljujući ravnomernom rasporedu i dovoljnoj količini vlage koja je osigurana radom automatskog zalivanja. Zahvaljujući ovoj investiciji, centralni gradski trg imaće lep travnjak i negovane biljke u narednim godinama, čak i tokom vrelih letnjih meseci.
Najlepši park u ovom delu sveta Narodna bašta najposećenija je javna zelena površina u Pančevu; zauzima površinu od oko 15 hektara, a nije zapostavljena ni u 2022. Zahvaljujući dobrom održavanju, ovaj park je u odličnom stanju i posle petnaest godina od rekonstrukcije. Trim-staza u parku, izrađena od livene gume, dužine 1.150 metara, najviše je korišćeni sadržaj u parku i bila joj je potrebna reparacija.
– Radovi na reparaciji gumene podloge obavljeni su tokom prethodnog leta. Takođe, Narodna bašta je postala bogatija za dva nova dečja igrališta, na ukupnoj površini od oko 400 kvadratnih metara. Igrališta su opremljena savremenom opremom prema važećim standardima, a neke od sprava su novina u našem gradu, kao, na primer, penjalica „paukova mreža”. Podlogu na ovim igralištima čine gumene ploče koje predstavljaju zonu bezbednog pada. Mališani su ubrzo po završetku radova osvojili njima posvećen prostor – priča Bjelica.

Tokom letnjeg perioda u Narodnoj bašti JKP „Zelenilo” realizovalo je saradnju sa udruženjem „Na pola puta”, čiji su korisnici, uz pomoć radnika javnog preduzeća, dobili svoj terapijski vrt sa aromatičnim i začinskim biljkama koje su negovali tokom letnjih i jesenjih meseci.

Proizvodnja igrališta

JKP „Zelenilo” je ove godine radilo i na atestiranju sprava za dečja igrališta iz sopstvene proizvodnje. Ubuduće će na dečjim igralištima u gradu biti postavljana igrališta proizvedena u radionici preduzeća, a poseduju certifikat o bezbednosti sprava.
Prvi čovek JKP-a „Zelenilo” objašnjava šta je još obeležilo 2022. godinu:
– Svakako moramo podvući završetak rekonstrukcije ulica Branka Radičevića i Cara Lazara, dok je rekonstrukcija Ulice Josifa Marinkovića završena većim delom. U svim tim ulicama JKP „Zelenilo” je obavljalo zemljane radove, dok su radovi na sadnji drveća upravo u toku, budući da su sada za to najpovoljniji vremenski uslovi. U Ulici cara Lazara projektom je predviđena sadnja javora mleča, kao i ukrasnog zimzelenog, četinarskog žbunja i poleglih ruža. U Ulici Branka Radičevića takođe je planirana sadnja javora, dok će u Ulici Josifa Marinkovića, zbog uzanog uličnog profila, biti posađene kuglaste forme drveća. Zasnivanje travnjaka u pomenutim ulicama biće usaglašeno s vremenskim uslovima neophodnim za rast trave.
Tokom ove godine izgrađen je kružni tok na ukrštanju ulica Miloša Obrenovića i Bore Stankovića. Zelene površine kružnog toka, kao i okolne zelene površine, oplemenjene su ukrasnim žbunjem i perenama. Radi suzbijanja korova na zelenoj površini kružnog toka postavljena je agrotekstil folija koja je prekrivena kombinacijom malča i kamena. Ova kružna površina biće posebno efektna tokom letnjih meseci kada na njoj procveta grupacija lavandi.
Njegoševa ulica ove godine je ulepšana postavljanjem dvanaest novih velikih žardinjera u kojima je posađeno žbunje formirano kao manje stablo sa cvećem u podnožju. Žardinjere je izradila radionica JKP-a „Zelenilo”.
– U toku je realizacija projekta koji je finansirala Pokrajinska vlada, a tiče se zaštićenog područja, parka prirode Ponjavica. Na konkursu su nam odobrena sredstva za izgradnju i postavljanje drvenih platformi za rekreativni ribolov. Takođe, na Ponjavici će biti nastavljena sadnja autohtonih vrsta drveća – najavljuje Bjelica.

Briga o grobljima

Pošumljavanje zelenog zaštitnog pojasa Topola biće izvršeno u narednom periodu. Svake godine Grad Pančevo odvaja sredstva za proširenje zaštitnih zelenih pojaseva Vojlovica i Topola. Prostor na kome je planirano podizanje zelenog zaštitnog pojasa potrebno je prethodno pripremiti, očistiti od samonikle vegetacije, viška zemlje i ostataka otpada. Nakon toga sledi sadnja drveća, koja će biti obavljena do kraja sezone sadnje.
JKP „Zelenilo” se, pored uređenja zelenih površina, bavi i brigom o grobljima. Trenutno su u toku radovi na proširenju Novog groblja kako bi se obezbedio neophodan prostor za sahranjivanje.
– Tokom 2022. godine izgrađene su zidana ograda i kapije na Starom pravoslavnom groblju. Ono se nalazi u samom gradskom jezgru, iako je nekad formirano na rubu tadašnjeg naselja. U njegovoj neposrednoj blizini nalaze se nekoliko škola, stambena naselja, Zelena pijaca… Veći deo groblja bio je ograđen zidanom netransparentnom ogradom, ali jedan deo prema naselju Kotež 1 još uvek je bio omeđen žičanom ogradom. Osim vizuelnog efekta, izgradnjom zida postignut je i efekat veće bezbednosti. Kapije su izrađene od metala, u produžetku zidane ograde, sa zadnje strane groblja. Sa ove strane omogućen je pristup službenim vozilima i pešacima. Na Rimokatoličkom groblju ove godine podignut je još jedan kolumbarijum, budući da se ukazala potreba za tim – jasan je direktor javnog preduzeća.
Prema njegovim rečima, na pijacama je podignut nivo kvaliteta pružanja usluga: ponuda je bila bogata i raznovrsna. Bjelica izražava nadu da će u godinama koje slede JKP „Zelenilo” biti u mogućnosti da uvede novine u pijačnu trgovinu koje će biti na korist svih, kako prodavaca, tako i kupaca. Narednu, 2023. godinu zaposleni dočekuju s novim željama i idejama, a koliko će ih biti realizovano, zavisi od brojnih faktora. Kako Bjelica zaključuje, tim koji predvodi svakako će se „truditi da svojim radom ulepša ulice grada i oboji stvarnost bojama cveća”.
S. Trajković

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

DANAS JE POSEBAN PRAZNIK! Ako kuća zablista na ovaj dan, privući ćete sreću i radost! IZBEGAVAJTE DA RADITE TEŽE...

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Časne verige Svetog apostola Petra. Posle smrti Isusa Hrista i vaznesenja poče strahovit progon hrišćanskog sveta koje je trajalo više...

SNEG ĆE SAMO JOŠ DANAS PADATI Od ponedeljka sunčano! Temperature od -1 do 5 stepeni!

Sneg će padati još danas, a u ponedeljak sunčani periodi. U Srbiji danas padavine prestaju, provejavaće tokom dana samo u brdsko-planinskim predelima. Temperatura ujutru od...

TRAGIČNA LJUBAV PROSLAVLJENE GLUMICE SONJE SAVIĆ: Sa njim je želela brak i porodicu

Naša proslavljena glumica, Sonja Savić, ostavila je neizbrisiv trag na domaćoj glumačkoj sceni, čitav region zadužila je svojim talentom, međutim - sudbina joj nije...

NA BOGOJAVLJENJE DOBILI NAJLEPŠI POKLON U ŽIVOTU: Rada iz Čačka u petoj deceniji na svet donela trojke, dve ćerke...

Ove godine, na Bogojavljenje Rada Karanac Lazović i njen suprug Milan Lazović iz Čačka, postali su roditelji troje novorođenčadi. Rada je na taj blagi...

KOD TURSKE GLAVE U PANČEVU SE ONESVESTILA JEDNA OSOBA Hitno prevezena do bolnice!

U protekla 24 sata u Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Pančevo, ambulantnih pregleda je bilo 52, od čega sedmoro dece.  Stariji sugrađani su...