DVA MAKEDONSKA FILMA na „Festivalu autorskog filma“ u Beogradu

21:38

28.11.2022

Podeli vest:

Privatna arhiva

Na „Festivalu autorskog filma” u Beogradu prikazana su dva makedonska filma – Bioskop ljubav” Janija Bojadžija i „Najsrećniji čovek na svetu” Teone Strugar Mitevske.

– „Bioskop ljubav” je autorski film i zaista pripada ovom festivalu. Srećan sam što imamo priliku da to večeras pokažemo beogradskoj publici. Ovaj film ima svoju istoriju. Pre 15 godina bila je to pozorišna predstavea, a u vreme kovid krize, kada umetnici nisu imali priliku da nastupaju, rodila se ideja da se snimi film. „Bioskop ljubav“ je proizvod ljubavi i trudaa cele ekipe. U narednom periodu planiramo da organizujemo makedonsku premijeru ovog filma – rekao je Jani Bojadži, scenarista i reditelj.

Glumci otkrivaju kako je izgledalo snimanje ovog filma.

– Način na koji smo snimali film je bio veoma zanimljiv. Film se sastoji iz dva dela. Igram u prvom delu sa kolegom Dejanom Lilićem. Komad traje oko 40 minuta i sve je snimljeno u jednom kadru, što znači da je i sam proces probe bio veoma zahtevan, ali smo i iz tog načina rada mnogo naučili. Zadovoljstvo je večeras biti ovde u Beogradu, kaže Jelena Žugić.

– Ovo je bio proces koji pomalo liči na pozorište, ali nije pozorište. Na probama ste morali da znate svaku poziciju, bukvalno sve je sračunato. Veoma zanimljivi likovi i veoma zanimljiva tema, nadam se da će dopreti do publike – rekao je Robert Ristov.

Najnovije ostvarenje Teone Strugar Mitevske „Najsrećniji čovek na svetu” prikazano je na „Festivalu autorskog filma” u Beogradu. Ovaj film je ovogodišnji makedonski kandidat za nagradu „Oskar za najbolji dugometražni internacionalni film“.

– Veoma mi je važno da se ovaj film gleda na svim prostorima bivše Jugoslavije, a posebno u Srbiji. Film govori o tome kako je živeti u ratu, a svi mi bili smo pogođeni ratom, ranjeni. Ovakvi filmovi podstiču razgovore. Moramo da debatujemo, pričamo o tome šta nam se desilo i samo otvorenim razgovorom možemo da kreiramo budućnost – rekla je Mitevska.

Ovaj film je premijerno prikazan na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji, a odmah potom i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.